Sport

Chris Huizinga pakt Nederlandse titel allround schaatsen

Het talent van Chris Huizinga heeft een aantal jaren onder het stof gezeten, maar dit weekend kwam het er helemaal uit voor de schaatser uit Garnwerd. Huizinga greep in Heerenveen de macht bij het Nederlands kampioenschap allround en won voor het eerst in zijn loopbaan de titel.


Leestijd: 2 minuten

Chris Huizinga knalde naar de Nederlandse titel
Chris Huizinga knalde naar de Nederlandse titel

Bij afwezigheid van Patrick Roest, omdat het uithangbord van het Nederlandse allroundschaatsen al aangewezen was voor het WK in Inzell, was het aan de anderen om zich van hun beste kant te laten zien. De inmiddels 26-jarige Huizinga had dit seizoen al laten zien dat het sportief beter ging dan de afgelopen jaren.

Zo werd hij in oktober al tweede op de vijf kilometer tijdens selectiewedstrijden om plaatsing voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. Dat was al een signaal van de schaatser die zeven jaar geleden wereldkampioen bij de junioren werd. Sindsdien rijdt Huizinga voor Team Jumbo Visma en was het vallen en opstaan.

Dit weekend viel alles op zijn plek. Belangrijk voor de titel was de vijf kilometer op zaterdag. Huizinga met een jet lag in de benen reed een puike race en gleed met twee handen op de rug naar een winnende tijd en nieuw persoonlijk record van 6.11.98 minuten. Waar Huizinga de afgelopen jaren vaak last van had was dat hij er vaak te hard in ging en zich ergens in een race vaak flink tegen kwam. Dit seizoen koerst de Garnwerder vaak meer met het verstand en dat pakt goed uit.

Zondag kwam de eerste plek niet meer in de problemen. Op de 1500 meter consolideerde Huizinga zijn leidende positie met een derde plaats en op de afsluitende tien kilometer was er in 12.56.92 minuten een nieuw persoonlijk record en plek twee. ‘Ik hoop dat er nog meer komt. Een WK rijden is altijd leuk. Maar de 500 en 1500 meter moeten echt beter om een goed klassement te rijden’, aldus de nieuwe kampioen voor de camera van de NOS.

De krans met het rood-wit-blauwe lint was voor Huizinga, die zich nu klaar kan stomen voor het WK allround in Inzell over twee weken.