Sport

Dick Heuvelman presenteert boek over 100 jaar sportgeschiedenis in Groningen

Het boek zou vorig jaar al gepresenteerd worden, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Woensdag was het zover. Oud-sportjournalist Dick Heuvelman presenteerde in het Forum officieel het boek '100 jaar topsport in Stad.' Het eerste exemplaar nam schaatsdiva Marianne Timmer in ontvangst.


Leestijd: 1 minuut

Dick Heuvelman presenteert boek over 100 jaar sportgeschiedenis in Groningen
Dick Heuvelman presenteert boek over 100 jaar sportgeschiedenis in Groningen

Heuvelman begint het boek met het landskampioenschap van Be Quick in 1920. De enige keer dat een voetbalclub uit Groningen de beste van Nederland was. Dat was voor het sportgeweten Heuvelman aanleiding om de Groninger sporthistorie een keer op papier te zetten. In samenwerking met uitgeverij Profiel in Bedum kwam het ruim tweehonderd pagina's tellende boek tot stand.

Het idee werd aangewakkerd door historische columns die Heuvelman voor stadsomroep OOG schreef. Hij werkte er een kleine vijf jaar aan. Alle grote sportprestaties komen voorbij. De Olympische gouden prestaties van Marianne Timmer springen wellicht het meest in het oog, waardoor de Sappemeerse uitverkoren was om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Geflankeerd door oud-basketballer Jan Loorbach en oud-voetballer Erwin Koeman.

Heuvelman heeft per jaar ingedeeld. Zo kwam hij tot honderd verhalen in honderd jaar.  Plus voor elk jaar ook een klein verhaaltje. Niet alleen de voor de hand liggende sporters als Arjen Robben, Ranomi Kromowidjojo en Bauke Mollema komen voorbij, maar ook vele sporters of gebeurtenissen uit het verleden.