Donar in eerste finale BNXT-League play-offs nipt onderuit

Het lukt Donar net niet om de eerste finale in de strijd van de BNXT-League de zege in eigen huis te houden. In MartiniPlaza was tegenstander ZZ Leiden met 75-72 net te sterk. Het had ook andersom kunnen zijn, want beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. De return is komende zaterdag in Leiden. Waar Donar met vier punten verschil moet winnen om de eerste BNXT-League titel binnen te slepen.

Speciaal voor creatieve ZZP-ers: Donar Business Club Jump & Dunk

Donar begon aan de negende wedstrijd in negentien dagen. De intensiteit is daarom enorm in de eindfase van het seizoen, maar het weerhield de thuisploeg er niet van om prima te beginnen. De 3600 aanwezige fans zorgen direct voor de passende sfeer. Tot 12-12 ging het gelijk op waarna Donar een gaatje sloeg en na de eerste tien minuten met 21-14 de leiding nam.

De voordelige marge liep zelfs op naar tien punten, maar het lukte niet om het initiatief te houden. Leiden kwam beter in de wedstrijd. Kreeg betere schietkansen doordat de ploeg van coach Matthew Otten verdedigend steken begon te laten vallen. Dat was koren op de molen van de gasten. Na een 39-34 ruststand in het voordeel van Donar ging het derde kwart royaal naar Leiden. Met nog tien minuten te gaan stond het plots 59-64.

Toch konden de spelers van Donar nog een keer in de reserves tasten. Een driepunter van Donte Ingram betekende een hernieuwde voorsprong; 70-67. Vervolgens kwam het initiatief weer bij Leiden. Bij 72-75 kreeg aanvoerder Thomas Koenis nog een uitgelezen kans op een driepunter, maar de ring lag in de weg. Zo eindigde het eerste finaleduel in een kleine nederlaag, maar is nog niks beslist. Leon Williams was topscorer met 15 punten. De beslissende return begint zaterdagavond om 20.00 uur in de Vijf Meihal in Leiden.