Sport

Donar na winnende thriller in Den Bosch naar finale BNXT-League

Het verschil was slechts één punt, maar beslissend. Donar won in Den Bosch met 101-100 van Heroes in de tweede halve finale van de BNXT-play-offs. Dat was na de 68-68 afgelopen zondag in MartiniPlaza voldoende om naar de finale te gaan. ZZ Leiden is vanaf komende donderdag de tegenstander in een strijd over twee wedstrijden.


Leestijd: 1 minuut

Het publiek laat Donar niet in de steek
Het publiek laat Donar niet in de steek

In de halve finale om de landstitel was Donar relatief kansloos tegen Den Bosch en verloor met 3-0. Een paar weken later is het totaal anders. Den Bosch is inmiddels landskampioen en Donar ging verder in de play-offs van de BNXT-League. Via Limburg, Antwerpen, Mechelen en Den Bosch is nu de eindstrijd bereikt. Donar herpakte zich de afgelopen weken en streed voor iedere bal. Onder het motto als het niet mooi kan dan maar lelijk staat de ploeg van coach Matthew Otten nu op de drempel van nog een prijs pakken. Nadat eerder dit seizoen de beker al werd gewonnen.

Dat zal tegen verliezend finalist om de landstitel Leiden, dat over twee wedstrijden favoriet Oostende uitschakelde, niet eenvoudig zijn. Maar dat was het voor Donar in Den Bosch ook niet. Het was in de Maaspoort superclose. Lange tijd ging het gelijk op. Na een 47-46 achterstand bij rust kwam er pas aan het eind van de wedstrijd tekening in de strijd. Vooral onder initiatief van Austin Luke. De Amerikaan die lang geblesseerd was schoot zeer succesvol van afstand.

Acht driepunters kwamen op zijn naam. In de slotfase nam Donar een 100-91 voorsprong. Dat leek de beslissing, maar de thuisploeg van coach Erik Braal ging er nog een keer voor en kwam heel dichtbij. Maar dat ene puntje in het voordeel van Donar was uiteindelijk allesbepalend. Luke was topscorer met 31 punten. Doordat Donar in de competitie onder Leiden eindigde hebben de Groningers geen thuisvoordeel en spelen eerst thuis. De beslissing valt dan zaterdagavond in Leiden.