Sport

Donar wint topper tegen Zwolle én versterkt zich met Amerikaan Watts

Basketbalclub Donar heeft zondag de eerste competitiewedstrijd tegen Landstede Hammers uit Zwolle, de regerend landskampioen, gewonnen met 82-55. Ondanks de duidelijke overwinning, besloot het bestuur zich ook te versterken met de Amerikaan Justin Watts, die eigenlijk al in augustus was gecontracteerd.


Leestijd: 2 minuten

Leon Williams in betere tijden
Leon Williams in betere tijden

In MartiniPlaza stond zondag de eerste competitiewedstrijd op het programma. Eigenlijk was er al in oktober gespeeld, maar nadat de competitie maandenlang stil lag, werden die resultaten geschrapt. Het was daarna aan Donar en de Zwolse Hammers om de nieuwe – verkorte – competitie af te trappen. 

De wedstrijd ging drie kwarten vrijwel gelijk op. De Zwollenaren wonnen zelfs het eerste kwart met 16-18. Donar wist richting de rustpauze echter een voorsprong van negen punten op te bouwen (36-27). In het derde bedrijf wisten de Hammers daar toch weer twee punten vanaf te snoepen (50-43). 

Uiteindelijk bleek dat de Groningers conditioneel toch uit een ander vaatje kan tappen dan Zwolle. In het vierde kwart was de tank van de Hammers leeg. De Groningers wonnen dat kwart met 32-12, waardoor er uiteindelijk een grote overwinning kon worden geboekt. Volgens coach Ivan Rudez was die grote uitslag niet een juiste afspiegeling van de wedstrijd. Hij vond dat beide teams drie kwarten lang gelijk opgingen. Bij Donar waren Henry Caruso en Jared Ogungbemi topscorers met 18 punten. 

Versterking: Justin Watts
Ondanks de sterke overwinning, besloot Donar zich toch te versterken met Justin Watts. De Groningers kampen met blessures, waardoor het nu maar negen fitte spelers heeft, waaronder twee jeugdspelers. Juwann James kampt met een rugblessure. Hij lag in de nacht voor het competitieduel zelfs in het ziekenhuis. De Amerikaan Will Moreton heeft ook een blessure, die hem tegen Zwolle op de bank hield. 

Justin Watts was eigenlijk aan het begin van het seizoen ook al gecontracteerd. Toen was zijn paspoort verlopen, waardoor hij uiteindelijk niet naar Groningen kon komen. De 30-jarige Amerikaan was echter nog beschikbaar en daarom besloot Donar de shooting guard/small forward alsnog te contracteren. Daarvoor is genoeg geld, omdat het spelersbudget nog niet op was. 

Justin Watts blijft tot het einde van het seizoen bij Donar. Hij traint vanaf volgende week mee met het team. De kans is klein dat hij al bij het volgende competitieduel inzetbaar is. Zaterdag speelt Donar de volgende topper in en tegen Leiden. Watts kan eind januari wel meedoen in de FIBA Europe Cup, die in de bubbel in Den Bosch wordt gespeeld.