Sport

Dramatische WK mixed relay voor Mollema en Nederland

Op het WK wielrennen in Australië was alles erop gericht dat Nederland voor de wereldtitel zou gaan, maar het eindigde in een drama. In de rit over twee keer veertien kilometer vervulde Bauke Mollema onbedoeld een negatieve hoofdrol. Na een paar kilometer liep zijn ketting eraf en moest van fiets wisselen.


Leestijd: 1 minuut

Dramatische WK mixed relay voor Mollema en Nederland
Dramatische WK mixed relay voor Mollema en Nederland

Daardoor moest Mollema zijn ploeggenoten Mathieu van der Poel en Daan Hoole laten gaan. Het maakte Nederland direct kansloos voor de wereldtitel. Tot overmaat van ramp ging bij de vrouwen na nog geen honderd meter Annemiek van Vleuten op een onverklaarbare manier over de kop en smakte op bizarre wijze tegen de grond. Daardoor moesten Ellen van Dijk en Riejanne Markus ook met zijn tweetjes door. Hierdoor reed Nederland bijna 24 kilometer met vier in plaats van met zes rijders.

Dat verschil vertaalt zich op de streep altijd. Een gigantische deceptie. Nederland eindigde uiteindelijk toch nog als vijfde op bijna 52 seconden van de nieuwe wereldkampioen Zwitserland. Overigens slechts op 14 seconden van het brons. Zo zijn Mollema en Wollongong voorlopig geen gelukkige combinatie, want zondag reed de Groninger een matige individuele tijdrit waarin hij slechts 25e werd. Zondag rest een laatste kans in de individuele wegwedstrijd.

Wie weet kan de pech en een mindere dag omgezet worden in zoveel adrenaline dat Mollema zijn eerste sportieve bezoek aan Down Under op positieve wijze af kan sluiten.