Sport

Dressuurruiter Marten Luiten Talent van het Jaar

Marten Luiten uit Winschoten is verkozen tot het KNHS Talent van het Jaar 2021. De 20-jarige dressuurruiter ontving de prijs uit handen van de Olympische Anky van Grunsven, ambassadrice van het KNHS Talentenplan, en Iris Boelhouwer, directeur Topsport KNHS. In 2020 werd er wegens de pandemie geen talent verkozen, maar dit jaar werden er meer stemmen dan ooit uitgebracht.


Leestijd: 1 minuut

Marten Luiten opnieuw in de race voor titel Talent van het Jaar
Marten Luiten opnieuw in de race voor titel Talent van het Jaar

Afgelopen jaar was sportief gezien een uitstekend jaar voor Luiten. Hij reeg met zijn merrie Fynona een indrukwekkend aantal overwinningen aaneen. Luiten werd Nederlands kampioen bij de young riders en veroverde op de Europese kampioenschappen maar liefst drie gouden medailles, goud met het team, en dubbel goud in de individuele proef en in de kür. Deze prestaties leverde hem tevens een nominatie op voor de prestigieuze FEI Rising Star Award. Bij de prijs hoort onder andere een cheque van vijfduizend euro.

'Marten is een ruiter waar we de toekomst zeker rekening mee moeten gaan houden', vertelt Anky van Grunsven. 'Hij is niet alleen Europees Kampioen geworden, maar hij heeft het hele jaar op de momenten dat het moest gebeuren laten zien dat hij kan presteren. Daarnaast heeft hij veel ruitergevoel, hij is heel coachbaar en mentaal erg sterk. Marten is een absoluut een belofte voor de toekomst!'

Luiten nam de felicitaties dankbaar in ontvangst. 'Supergaaf, dat ik van alle drie de stemgroepen de meeste stemmen heb gekregen! Deze titel winnen is al heel mooi, maar dit maakt het extra speciaal. Dat ik van een groep met zoveel kennis en ervaring zulke mooie complimenten krijg dat vind ik heel bijzonder. Sportief heb ik in 2021 er alles eruit gehaald wat erin zat.' (Foto: Eva van Adel)