Sport

Eerste sportwetenschapper in betaald voetbal vertrekt bij FC Groningen

Twaalf jaar geleden was het een noviteit in het betaalde voetbal. Het in dienst nemen van een sportwetenschapper om de voetbalsport wetenschappelijker te benaderen. Wouter Frencken was bij FC Groningen de eerste. De 40-jarige Frencken verlaat na dit seizoen FC Groningen en gaat na bijna twaalf dienstjaren, zoals het dan heet, op zoek naar een nieuwe uitdaging.


Leestijd: 1 minuut

Eerste sportwetenschapper in betaald voetbal vertrekt bij FC Groningen
Eerste sportwetenschapper in betaald voetbal vertrekt bij FC Groningen

De voormalig jeugdvoetballer van VVV-Venlo werd na zijn aanstelling in 2011 in juli 2021 Manager Topsportontwikkeling, waarbij hij onder meer verantwoordelijk werd voor de onderdelen Bewegen als Atleet en Leven als Topsporter binnen FC Groningen, de medische tak van de club en de aansturing van Analyse en Onderzoek. Door organisatiewijzigingen had Groningen een andere rol in gedachten, maar dat ziet Frencken niet zitten.

Frencken hierover. 'Door wijzigingen in de organisatiestructuur van de club hebben we gesprekken gevoerd over de invulling en verantwoordelijkheden van mijn functie, waarbij ik een andere rol aangeboden heb gekregen. Deze rol strookt niet met mijn persoonlijke visie, waardoor ik heb besloten om na dit seizoen mijn kennis en ervaring elders te gaan inzetten. Vooral dat FC Groningen het meer dan tien jaar geleden heeft aangedurfd om met mij als eerste profclub een sportwetenschapper aan te stellen, waardeer ik zeer.

Manager voetbal en opleiding Art Langeler betreurt het aanstaande vertrek van Frencken. 'Wij hadden Wouter graag binnen boord gehouden. We hebben hem in onze ogen een mooie rol aangeboden en het is heel jammer dat Wouter heeft aangegeven zijn rol anders te zien. Sportwetenschap en de leerlijnen blijven belangrijke pijlers binnen de club en wij gaan dan ook kijken naar een nieuwe invulling.' (Foto: FC Groningen)