Eurovoetbal prooi voor FC Groningen

Leestijd: 2 minuten

De ploeg van trainer Peter Moltmaker bleef in de zeven gespeelde wedstrijden ongeslagen en liet in de tweede helft van de finale zien over veel doorzettingsvermogen te beschikken, waardoor ze terug kwamen in de wedstrijd. Ajax kwam in de zeventiende minuut op voorsprong toen spits Rowendey Schoop de score opende. Aan het begin van de tweede helft werd een glaszuiver doelpunt van Luis Pedro afgekeurd. Volgens de scheidsrechter zou sprake zijn geweest van het hinderen van de doelman. Vijf minuten voor tijd viel de terechte gelijkmaker. Middenvelder Tigran Gazarjan kreeg een vrije schietkans in het strafschopgebied en benutte deze gelegenheid. Het was overigens zijn derde treffer van het toernooi. Het bleef bij 1-1 en kregen de circa 3500 toeschouwers nog een toetje voorgeschoteld.

In de strafschoppenserie was FC Groningen het meest overtuigend. Henk Bos, Yoëll van Nieff, Tigran Gazarjan en Hilal Benmoussa benutten hun penalty, terwijl namens Ajax Ouasim Bouy via de laat over schoot en Torel Ondaan naast schoot. Benmoussa was de gevierde speler door de beslissende strafschop tegen de touwen te jagen. De vreugde was na afloop groot en verrassend was het zeker dat Groningen het toernooi wist te winnen. De groenwitten werden vooraf niet tot de favorieten gerekend, maar de ploeg groeide in het toernooi. De drie poulewedstrijden op zaterdag waren erg belangrijk. Er werd drie keer gewonnen. Rusland werd met 2-1 verslagen, de derby tegen SC Heerenveen werd met 1-0 gewonnen en Besiktas uit Turkije moest er met 4-2 aan geloven.

In de kruisfinale versloeg FC Groningen het Duitse FC Köln met 1-0 door een doelpunt van Jasper ter Horst. Centrale verdediger Luis Pedro werd door de vakjury onder leiding van trainer Joop Gall uitgeroepen tot beste speler. Doelman Peter Leeuwenburgh van Ajax was volgens de jury de beste keeper. Adjin Mehinovic van FC Köln was topscorer met vier treffers. Bijna 23.000 toeschouwers bezochten Eurovoetbal en dat waren ruim 5000 minder dan in 2009.