Sport

FC Groningen begint aan acht finales

Na een interlandperiode hervat FC Groningen de competitie zondagmiddag met een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. De eerste tegenstander in de laatste reeks van acht wedstrijden. Acht finales waarin Groningen moet proberen het vege lijf te redden. De afstand naar de veilige vijftiende plaats is opgelopen naar zes punten.


Leestijd: 1 minuut

Internationals vlogen uit en sommigen waren succesvol. Zo scoorde Ricardo Pepi drie keer voor de Verenigde Staten tegen respectievelijk Grenada en El-Salvador. Het moraal van de Amerikaan zal derhalve goed zijn bij terugkeer van de harde realiteit bij zijn club in Groningen. Van de nog 24 te halen punten moet FC Groningen naar verwachting meer dan de helft binnenhalen om kans te maken op handhaving. Te beginnen zondagmiddag in Limburg.

Tegen de nummer twaalf Fortuna Sittard. De Limburgers hebben 29 punten en zijn al zo goed als veilig. Met een zeer internationaal gekleurde ploeg onder aanvoering van Burak Yılmaz. De Turkse oud-international tekende afgelopen zomer een contract voor vijf seizoenen en maakte tot nu toe negen doelpunten. Trainer Julio Velázquez is niet geheel onomstreden. De Spanjaard is altijd druk aanwezig langs de lijn en heeft het verbaal regelmatig aan de stok met de arbitrage. Maar ondertussen worden wel met regelmaat de punten gehaald.

Een lastige opdracht derhalve voor FC Groningen dat twee weken geleden weer een tik op de neus kreeg door in de eigen Euroborg de derby tegen sc Heerenveen vrij kansloos met 2-0 te verliezen. Het is zaak om na de interlandpauze met een goed resultaat te beginnen om vertrouwen te tanken en daarop voort te borduren. De balans tussen beide ploegen op het hoogste niveau zijn precies in evenwicht.

FC Groningen won vier keer in Sittard, speelde vier keer gelijk en stapte vier keer zonder punten in de bus voor de lange terugreis. De meest recente herinnering is een positieve. Op 27 november 2021 zegevierde Groningen met 4-1 door doelpunten van Cyril Ngonge, Daleho Irandust en Jorgen Strand Larsen plus een eigen doelpunt. Een vergelijkbare uitslag gaat FC Groningen wellicht vleugels geven richting de zeven volgende finales. De aftrap is zondag om 16.45 uur.