Sport

FC Groningen boert met dank aan supporters financieel vooruit

FC Groningen heeft over het afgelopen seizoen een miljoen euro winst geboekt. Het eigen vermogen is met 600.000 euro gegroeid naar 1,6 miljoen euro. Dat blijkt uit de door de club bekend gemaakte jaarcijfers over het seizoen 2020/2021. Twee jaar geleden was het eigen vermogen nog ruim twee miljoen negatief.


Leestijd: 2 minuten

Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma
Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma

De zwarte cijfers heeft FC Groningen voor een heel groot deel te danken aan de onvoorwaardelijke steun van supporters en sponsors, die ook afgelopen seizoen massaal hebben afgezien van een tegemoetkoming voor de door coronamaatregelen gemiste wedstrijden in het seizoen 2020/2021.

Door de gevolgen van de coronapandemie leed FC Groningen een berekende schade van 9,2 miljoen euro en dreigde de club af te stevenen op een verlies van 3,75 miljoen euro. Als alle seizoenkaarthouders en sponsors hun geld hadden teruggevraagd voor het niet kunnen bijwonen van de thuiswedstrijden in het seizoen 2020/2021 vanwege de coronamaatregelen, dan zou dit op de genoemde 9,2 miljoen euro een schadepost hebben opgeleverd van ongeveer 6 miljoen euro.

De totale schade bestond uit de gemiste inkomsten door het spelen zonder publiek, het missen van bijna de gehele horeca-jaaromzet en extra kosten voor de naleving van de coronamaatregelen. Via de bijdragen uit de steunmaatregelen van de overheid, de mogelijkheid tot het uitstellen van de stadionhuur, lagere wedstrijdkosten en andere maatregelen, waaronder het inkrimpen van de organisatie, het inleveren van salaris door spelers, staf en directie en andere bezuinigingen, kon dit tekort grotendeels worden gedekt.

De actie 'Samen naar de Grote Markt', waarbij fans thuis bezocht werden heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de positieve cijfers. De actie leverde 2,8 miljoen euro op. Algemeen directeur Wouter Gudde. 'En die uitkomst heeft onze stoutste dromen overtroffen. Zonder de hulp van supporters en sponsors waren onze mogelijkheden beperkter geweest, was ons tekort niet volledig gedekt en was ons eigen vermogen wederom negatief geworden.'

Naast de ongekende steun van supporters en sponsors blijkt uit de jaarcijfers opnieuw dat FC Groningen ook nog steeds sterk afhankelijk is van transfers. FC Groningen werkt voor het seizoen 2021/2022 met een begroting van 20 miljoen euro, met daarin een begroot tekort van 2 miljoen euro. Dit tekort wordt gedekt uit transfers, met name uit de verkoop van Azor Matusiwa en Gabriel Gudmundsson.