Sport

FC Groningen doet financieel opnieuw een beroep op fans en sponsors

FC Groningen roept supporters en sponsors opnieuw op voor steun in de coronacrisis. Inmiddels hebben al meer dan 1.300 seizoenkaarthouders en tientallen sponsors afgezien van een tegemoetkoming voor dit seizoen. De totale schade van covid wordt door FC Groningen begroot op circa 9 miljoen euro.


Leestijd: 1 minuut

Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma
Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma

In dit bedrag zijn ook de gemiste inkomsten uit losse kaartverkoop en horeca-omzet meegenomen en extra kosten voor de naleving van de coronamaatregelen. Alleen in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen PSV in september kon FC Groningen zo'n 6.000 supporters toelaten. Sindsdien is publiek niet meer toegestaan en de verwachting is niet dat fans dit seizoen nog welkom zijn.

Een groot deel van de totale kosten worden gecompenseerd door diverse maatregelen. Onder meer door de stadionhuur uit te stellen, bijdragen uit de NOW-regelingen, het inleveren van salaris door spelers en staf plus het inkrimpen van de organisatie. Er blijft een deel ongedekt.

De prognose is nu dat FC Groningen voor het seizoen 2020/2021 afstevent op een verlies van 3,75 miljoen euro. 'Op het uiteindelijke bedrag onderaan de streep hebben supporters en sponsors grote invloed en we zijn dan ook blij dat een grote groep al een bijdrage heeft geleverd,' vertelt algemeen directeur Wouter Gudde. 'Afhankelijk van de steun die supporters en sponsors de komende maanden gaan geven, kan het verlies van de club kleiner worden.'

Als supporters en sponsors financieel gecompenseerd willen worden dan betaalt de FC dat gewoon conform afspraak. Als een groot deel compensatie wil dan dreigt een negatief eigen vermogen, waardoor de sportieve ambities naar beneden bijgesteld moeten worden.