FC Groningen evenaart negatief clubrecord na nieuwe nederlaag

Trainer Danny Buijs beleeft een dramatische slotfase van zijn vierjarig verblijf bij FC Groningen. Buijs heeft de twijfelachtige eer om met zijn ploeg het negatieve clubrecord van zes nederlagen op rij te evenaren na het 3-0 verlies bij FC Twente in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. FC Groningen staat elfde in de Eredivisie met nog slechts een kleine kans om de play-offs om Europees voetbal te halen.

FC Groningen neemt afscheid in mineur na zeven nederlagen op rij

In 1974 en 2016 verloor Groningen op het hoogste niveau ook zes keer op rij. Destijds bleef het daarbij. Het is voor Buijs niet te hopen dat de laatste wedstrijd aanstaande zondag in de Euroborg tegen SC Cambuur ook in een verliespartij eindigt. Zo lang met name de verdedigers persoonlijke fouten blijven maken is niets uitgesloten. Ook tegen Twente was dit weer het geval.

Aan het duel ging een indrukwekkend eerbetoon aan de op 29-jarige leeftijd overleden oud-speler van FC Twente Jody Lukoki. Vele spelers, fans en leden van de technische staf hielden het niet droog. Het legde een deken over het begin van de wedstrijd. Groningen kreeg een aantal mogelijkheden, maar scoorde niet. In de loop van de eerste helft nam de ploeg van trainer Ron Jans het initiatief over.

In de wetenschap dat een overwinning definitieve plaatsing voor Europees voetbal een stap dichterbij zou brengen. Na een 1-0 achterstand bij rust ging FC Groningen uiteindelijk met een 3-0 nederlaag van het veld. Het breekpunt was een fout van Kasanwirjo ruim twintig minuten voor tijd. Hij kreeg een breedtepass niet onder controle waar Limnios uiteindelijk via de onderkant van de lat van profiteerde.

Daarna was duidelijk dat Groningen het tij niet meer kon keren en in de negatieve spiraal blijft voortmodderen. Toch is er zondag nog een kans om achtste te worden. Dan moeten NEC en sc Heerenveen die 38 punten hebben beiden verliezen en Groningen moet met twee doelpunten verschil meer winnen dan Go Ahead Eagles.

Dan kan het nog, maar deze kans is voorlopig slechts theorie. En als het al lukt wat heeft een uitgepierde ploeg als de Trots van het Noorden is in de play-offs om een Europees ticket te zoeken?