Sport

FC Groningen gaat voor drie op een rij

FC Groningen opent vanavond speelronde vijftien in de Eredivisie in een lege Euroborg tegen hekkensluiter PEC Zwolle. Op papier de gelegenheid om de derde zege op rij te boeken. Na twee uitzeges 1-0 bij Go Ahead Eagles en 4-1 bij Fortuna Sittard kan FC Groningen weer een stap zetten richting het linkerrijtje.


Leestijd: 1 minuut

Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma
Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma

De eerste negen komen zo langzamerhand weer in beeld. De achterstand op nummer acht AZ en nummer negen Go Ahead Eagles bedraagt drie punten. Het was een aantal weken geleden nog ondenkbaar om over de subtop te mijmeren, maar een aantal zeges op rij doet wonderen. De laatste keer dat FC Groningen drie keer op rij won was in februari 2019. Toen Willem II (1-2), Vitesse (2-1) en Feyenoord (1-0) aan de zegekar gebonden werden.

Trainer Danny Buijs krijgt zo langzamerhand qua selectie weer wat te kiezen. Blessures bepaalden regelmatig noodgedwongen de opstelling. Deze fase lijkt nu voorbij. Tomáš Suslov keert terug van een schorsing en ook achterin beschikt de oefenmeester over meer centrale verdedigers dan er plek voor is. Dat zou kunnen betekenen dat Wessel Dammers noodgedwongen op de bank plaats moet nemen, want Dammers speelt zeker niet slecht.

Nummer laatst PEC Zwolle won pas één keer dit seizoen. Op 23 oktober wonnen de blauwvingers in eigen huis met 1-0 van Heracles Almelo. Er vond een trainerswissel plaats. Dick Schreuder, in het seizoen 1994/1995 speler van FC Groningen, probeert de meubelen te redden. De statistieken zijn royaal in het voordeel van de groenwitten.

Van de negentien ontmoetingen op het hoogste niveau won FC Groningen veertien keer, Het eindigde drie keer in een gelijkspel en twee keer gingen de punten mee naar Zwolle. De laatste Groninger zege was op 13 februari dit jaar. Jorgen Strand Larsen maakte het enige doelpunt in de met 1-0 gewonnen wedstrijd. De aftrap is vanavond om 20.00 uur.