Sport

FC Groningen: hoe verder na zeven nederlagen op rij?

De ellende bij FC Groningen blijft zich opstapelen. Allereerst was er de 3-2 uitnederlaag tegen concurrent FC Volendam. Vervolgens zegde de supportersvereniging van FC Groningen kort na de wedstrijd het vertrouwen in technisch directeur Mark-Jan Fledderus op door een brief online te zetten. Deze brief is op 9 januari al verstuurd naar de Raad van Commissarissen om actie te ondernemen.


Leestijd: 2 minuten

FC Groningen ontslaat technisch directeur Mark-Jan Fledderus
FC Groningen ontslaat technisch directeur Mark-Jan Fledderus

In de ogen van de supportersvereniging is er met de brandbrief veel te weinig gedaan gezien de zorgen daarin geuit zijn. Om die reden is de brief nu openbaar gemaakt. Voorzitter John de Jonge is van mening dat de vereniging een groot deel van de supporters vertegenwoordigt en het daarom belangrijk was het verhaal publiek te maken. Het geeft aan dat de zorgen enorm groot zijn. Een vierkant draaiend elftal, geen vertrouwen in de technisch directeur en een gat van vier punten naar een veilige vijftiende plek.

Een lichtpunt was het begin van de wedstrijd. Het eerste kwartier was Groningen de betere ploeg aan de Dijk, maar het lukte niet om dat beeld door te trekken. Daarvoor ging er toch weer teveel fout. Opvallend was dat de van Malmo FF gehuurde Matěj Chaluš, die pas één keer meegetraind had, direct in de basis stond. De Tsjech leidde de achterstand in door te kort terug te spelen op zijn doelman Verrips. Oristanio profiteerde en opende de score.

FC Groningen kwam tot twee keer terug via treffers van Hove en Pepi, maar zag een resultaat toch in rook op gaan. Twaalf minuten voor tijd werd een voorzet van de zijkant licht van richting veranderd. Hierdoor kreeg de bal een rare wending en bij de tweede paal was Mühren het meest attent. Zo ging de afgegleden Trots van het Noorden voor de zoveelste keer zonder punten de bus in. De laatste plaats lijkt met wedstrijden tegen FC Twente en PSV voor de boeg voorlopig een vaste positie.

De transferperiode eindigt op 1 februari. Groningen heeft nog twee dagen om de selectie de broodnodige impulsen te geven, want het algemene beeld is dat vooral aanvallend denkende spelers nodig zijn. Vanuit de club is formeel nog niet gereageerd op de stevige aantijgingen van de supportersvereniging.

Feit voor nu is dat de FC 12 punten heeft uit 19 duels en waarschijnlijk nog ruim twintig punten nodig heeft om degradatie naar de Eerste Divisie te ontlopen