Sport

FC Groningen in mineur onder de kerstboom

FC Groningen heeft het voetbaljaar 2021 afgesloten met een 1-0 nederlaag in de uitwedstrijd in Alkmaar tegen AZ. Groningen speelde bijna de hele wedstrijd met een man minder. In de derde minuut kreeg Neraysho Kasanwirjo de rode kaart. Groningen blijft vooralsnog twaalfde in de Eredivisie met 19 punten uit 18 duels.


Leestijd: 1 minuut

FC Groningen neemt afscheid in mineur na zeven nederlagen op rij
FC Groningen neemt afscheid in mineur na zeven nederlagen op rij

Het doel van de technische staf onder leiding van Danny Buijs was logischerwijs om de laatste twee duels van het jaar te winnen, maar daar kwam niks van terecht. Afgelopen zaterdag was Heracles in Almelo met 4-2 te sterk en in Alkmaar moest FC Groningen zich noodgedwongen hoofdzakelijk beperken tot verdedigen wat ze overigens goed deden.

Kasanwirjo kwam in de problemen toen de verdediger een bal niet goed aan nam en probeerde te corrigeren. Daarbij raakte hij het been van Dani de Wit, waarna scheidsrechter Martin van den Kerkhof geen pardon kende. Gevolg was dat de bakens direct verzet moeten in verdedigende zin. Damil Dankerlui kwam Paulos Abraham vervangen om 5-3-1 te gaan spelen.

Dat ging lange tijd goed. Groningen speelde zeer gedisciplineerd en gaf lange tijd weinig weg. De gasten hadden geluk toen een treffer van Yukinari Sugawara wegens buitenspel afgekeurd werd. Met nog ruim twintig minuten te gaan ging het mis. Jesper Karlsson joeg de bal van een meter of twintig tegen de touwen. De prima keepende Peter Leeuwenburgh was kansloos.

In de slotfase probeerde FC Groningen het nog en kreeg een paar mogelijkheden, maar grote kansen  bleven uit. Zo eindigde het duel in mineur. Het is nu tijd om de balans op te maken. Blijft Buijs? Komen er versterkingen? Vragen die binnenkort beantwoord worden. FC Groningen hervat de competitie op zondag 16 januari met een thuiswedstrijd tegen koploper PSV.