Sport

FC Groningen kan de komende weken de borst natmaken

Na een pauze van twee weken hervat FC Groningen de competitie zaterdagavond met een thuiswedstrijd tegen AZ. Om 18.45 uur trapt de FC af tegen nummer drie AZ. De Alkmaarders zijn na zeven wedstrijden met vijf zeges en twee gelijke spelen nog ongeslagen. Het is voor FC Groningen het begin van een pittige reeks.


Leestijd: 1 minuut

Een volle Euroborg
Een volle Euroborg

Na AZ volgt volgen tot de vroege winterstop vanwege het wereldkampioenschap in Quatar nog zes speelrondes. FC Groningen speelt thuis tegen RKC Waalwijk, PSV en Fortuna Sittard. En er staan uitbeurten tegen FC Twente, FC Emmen en FC Utrecht op het programma. Een reeks waarvoor de mannen van trainer Frank Wormuth zich de borst nat kunnen maken. Het lijkt op papier lastiger dan de eerste zeven wedstrijden.

Waar de Trots van het Noorden acht punten aan over hield en daarmee terug te vinden is op de twaalfde plaats. Om lucht te blijven houden en niet naar beneden te hoeven kijken zou een resultaat AZ welkom zijn. Dat zal op voorhand niet eenvoudig zijn. De Noordhollanders staan bekend om hun uitstekende positiespel met veel individuele kwaliteiten. Daar komt bij dat AZ weer kan beschikken over sterkhouder Jesper Karlsson. De Zweedse aanvaller herstelde maanden van een hamstringblessure.

Voor FC Groningen geldt dat de kritieken verre van lovend zijn. Zo speelde Groningen twee weken geleden nog een teleurstellende wedstrijd in Rotterdam tegen Sparta. Het 2-1 verlies betekende al de derde nederlaag van het seizoen. Wormuth probeert zijn principes over te brengen op zijn spelers, maar dat is een langzaam en moeizaam proces. Voorlopig is ingezet op het versterken van de verdedigende organisatie om van daaruit tot resultaat te komen.

De vraag is of de trainer zijn elf spelers in de eigen Euroborg vanuit verdedigende stellingen te laten starten. Kijkend naar de statistieken is bijna sprake van evenwicht. In de voorgaande 32 thuisontmoetingen in de Eredivisie won FC Groningen twaalf keer, eindigde het zeven keer gelijk en stond de FC dertien keer met lege handen. Afgelopen seizoen won FC Groningen op 24 oktober 2021 met 2-0 dankzij treffers van Cyril Ngonge, de wereldgoal via de hak in de bovenhoek, en Michael de Leeuw.