Sport

FC Groningen krijgt aanbevelingen om Euroborg veiliger te maken

Naar aanleiding van een reeks incidenten bij diverse thuiswedstrijden van FC Groningen in het afgelopen seizoen heeft een extern onderzoek plaatsgevonden naar de oorzaken. Bureau CrowdProfessionals komt nu met aanbevelingen.


Leestijd: 1 minuut

De Euroborg is zondag waarschijnlijk tot de laatste stoel bezet
De Euroborg is zondag waarschijnlijk tot de laatste stoel bezet

De club moet investeren om op de Noordtribune, waar de meeste incidenten plaatsvinden, tot een veilige en beheersbare situatie te komen. Een belangrijke conclusie is dat de huidige beveiligers en stewards niet berekend zijn op hun taak. De meesten zijn te licht voor hun taak. Hier moet een professionaliseringsslag plaatsvinden om lastige supporters beter onder controle te krijgen.

Een ander advies is om te kijken naar het neerzetten van hekken of uitvouwbare netten om te voorkomen dat makkelijk voorwerpen op het veld gegooid kunnen worden en teveel supporters in het vak terechtkomen. Wat de situatie op de eerste ring nu minder beheersbaar maakt.

Het rapport is woensdagavond aan de orde in de gemeenteraadsvergadering van Groningen, omdat het rapport in opdracht van de gemeente gemaakt is. Een veilig stadionbezoek heeft ook voor FC Groningen de hoogste prioriteit. ‘We mogen spreken van een evenwichtig en gestructureerd rapport, waarmee we aan de slag kunnen’, zegt algemeen directeur Wouter Gudde. ‘Met elkaar gaan we er alles aan doen om van de wedstrijden in Euroborg weer een feest te maken.’

Lees hier het volledige rapport.