Sport

FC Groningen leeft naar halve bekerfinale toe

Er is sprake van heuse cupkoorts in Groningen. FC Groningen speelt donderdagavond voor de vijfde keer in de historie van de club in de halve finale van de strijd om de KNVB-beker. Om 20.00 uur is in De Kuip in Rotterdam de aftrap tegen Feyenoord.


Leestijd: 2 minuten

De ingang van stadion Euroborg
De ingang van stadion Euroborg

FC Groningen heeft nog één horde te nemen om voor de tweede keer in de clubhistorie de finale te halen. In 2015 won de FC de beker dankzij een 2-0 zege op PEC Zwolle. Om opnieuw de finale te halen moet er nog veel gebeuren. Toen Feyenoord twee weken geleden uit de koker kwam tijdens de loting was duidelijk dat de ploeg van trainer Dick Lukkien het slechtste strootje getrokken had.

De andere twee mogelijke tegenstanders SC Cambuur en NEC vochten hun strijd dinsdagavond al uit en mocht FC Groningen de finale halen dan zijn de Nijmegenaren de tegenstander. NEC won na verlenging met 2-1 van Cambuur. De stemming is bij Groningen opperbest en er is vertrouwen om de Rotterdammers in eigen huis onderuit te halen. Realistisch is het op voorhand niet. Groningen staat zesde in de Eerste Divisie en Feyenoord is tweede in de Eredivisie.

Dat verschil zal ongetwijfeld te zien zijn. De Trots van het Noorden zal alles moeten geven om kans te maken. En sowieso de defensie zo lang mogelijk gesloten houden om, zoals het dan heet in de wedstrijd te komen. Gesteund door twaalfhonderd supporters om samen met de fans op jacht te gaan naar een stunt.

Op de website van de club realiseert Lukkien zich dat het niet eenvoudig wordt. ‘Maar een gezegde is dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. En op dat wonder moeten wij spelen. Het is niet onmogelijk, maar het wordt wel een hell of a job. Daar waar mogelijk moeten we proberen ons eigen spel te spelen en ons vrij voelen om te durven voetballen. We zullen moeten verdedigen, maar daar waar we kunnen ook aanvallen. Alle facetten van de teamfuncties moeten we vooral samen doen.’

Het is de 47e keer in de historie dat FC Groningen in De Kuip speelt. De FC verloor 32 keer, speelde elf keer gelijk en won drie keer. In 2004 won Groningen binnen een half jaar twee keer met 2-1. De laatste zege dateert van 8 april 2007 toen de Groningers in de play-offs om Europees voetbal met maar liefst 4-0 wonnen. Dankzij ieder twee treffers van Koen van de Laak en Goran Lovre.

Een eventuele bekerfinale is op zondag 21 april in De Kuip.