Sport

FC Groningen onder hoge druk richting derby met FC Emmen

FC Groningen staat aan de vooravond van twee super belangrijke thuiswedstrijden. Zaterdagavond is concurrent FC Emmen te gast in de Euroborg en zeven dagen later komt komt nummer veertien Excelsior op bezoek bij de hekkensluiter. Groningen moet beide wedstrijden hoe het gebeurt maakt niet uit winnen om weer perspectief te krijgen op meer dan directe degradatie.


Leestijd: 1 minuut

De druk is hoog en het is de vraag hoe het jonge elftal van de relatief onervaren trainer Dennis van der Ree hiermee omgaan. De 1-1 tegen FC Twente twee weken geleden bood perspectief, maar de kansloze 6-0 nederlaag afgelopen zaterdag in Eindhoven tegen PSV was beschamend en voedde het gevoelens van uitzichtloosheid.

Tot overmaat van ramp is na het wegvallen van nieuweling Mads Bech Sørensen met een gebroken arm ook een andere winteraanwinst langere tijd uit de roulatie. Oliver Antman heeft een hamstringblessure opgelopen en is naar verwachting maximaal zes weken uit de running. Op dat punt heeft FC Groningen ook absoluut geen geluk en blijft het ongeluk de gevallen Trots van het Noorden achtervolgen. Daar staat tegenover dat de geblesseerden Luciano Valente, Laros Duarte en Paulus Abraham weer op het trainingsveld staan.

Op de ranglijst heeft nummer laatst FC Groningen drie punten minder dan de Emmenaren. Het doel is derhalve de ploeg van trainer Dick Lukkien achterhalen op de ranglijst in een pure degradatiewedstrijd. Waar strijd voor iedere meter waarschijnlijk de boventoon voert. De vraag is of FC Groningen dat mentaal negentig minuten op kan brengen. Sowieso is scherpte vanaf minuut één gevraagd, omdat de FC regelmatig een vroege tegentreffer incasseert.

De historie tussen beide clubs op het hoogste niveau is jong. Het is zaterdag pas de vierde keer dat FC Groningen en FC Emmen elkaar in de Euroborg treffen in de Eredivisie. Groningen won een keer, speelde een keer gelijk en ging een keer zonder punten van het veld. Op 13 maart 2021 eindigde het zonder toeschouwers in 1-1. De zege boekte FC Groningen op 22 december 2019 via twee treffers van Kaj Sierhuis eindigde het in 2-0. Een uitslag waar iedereen die de FC een warm hart toedraagt ongetwijfeld direct voor tekent.