Sport

FC Groningen tegen Feyenoord op weg naar volgende examen

Vreugde, blijdschap en uitgelatenheid bij de fans afgelopen weekend bij FC Groningen na eindelijk weer een overwinning. De 3-0 zege op Excelsior zorgde voor nieuwe hoop en het is zaterdag aan de spelers van trainer Dennis van der Ree om bij koploper Feyenoord te laten zien of dit klopt.


Leestijd: 1 minuut

FC Groningen definitief zonder Määttä naar AZ
FC Groningen definitief zonder Määttä naar AZ

Op bezoek in De Kuip is momenteel ongeveer de zwaarste lakmoesproef die je kunt ondergaan. De Rotterdammers hebben zich onder trainer Arne Slot ontwikkeld als een lastig te kloppen vechtmachine. Toonbeeld van stabiliteit en daarom is het niet onlogisch dat Feyenoord de ploeg is om op te jagen. De koploper verloor pas één keer dit seizoen en heeft na 23 speelrondes 35 punten meer dan FC Groningen.

De stabiliteit wat Feyenoord, dat zich woensdag ook nog even voor de halve bekerfinale plaatste, kenmerkt heeft FC Groningen vooral niet. Los van gebrek aan kwaliteit was het tot nu toe zelden stabiel. Recent werd een goede wedstrijd tegen FC Twente opgevolgd door een dramatische vertoning en 6-0 verlies bij PSV. Om afscheid van deze jojo te nemen zou een een wedstrijd afleveren waarin gestreden wordt voor iedere meter meer dan welkom zijn. En een bevestiging is dat Groningen met nog elf speelrondes te gaan op de goede weg is.

De route die moet leiden naar handhaving. Zelfvertrouwen vergroten moet de inzet zijn, want een resultaat meenemen uit Rotterdam ligt niet onmiddellijk voor de hand. Feyenoord is in de Kuip nog ongeslagen dit seizoen en boekte tegen degradatiekandidaten als FC Emmen en Excelsior grote overwinningen. In de wetenschap dat de concurrenten FC Volendam en FC Emmen tegen elkaar spelen zal een dikke nederlaag weer als een mokerslag aankomen in het kamp van de groenwitten.

Het is de 43e ontmoeting in de Eredivisie. FC Groningen verloor 29 keer, speelde tien keer gelijk en won drie keer. Vorig seizoen eindigde het in 1-1. Michael de Leeuw maakte het doelpunt. De laatste zege dateert van 8 april 2007. Toen stond er na negentig minuten 0-4 op het scorebord door twee treffers van zowel Goran Lovre als Koen van de Laak.