Sport

FC Groningen tegen spelen op zondagavond om acht uur

FC Groningen is ontstemd over het besluit van de Eredivisie CV (ECV) over het spelen van competitiewedstrijden op zondagavond 20.00 uur. Een ongunstig aanvangstijdstip voor supporters. In de ogen van de club wordt komend seizoen een onnodig groot aantal wedstrijden gespeeld op het onwenselijke tijdstip van zondagavond 20.00 uur.


Leestijd: 1 minuut

Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma
Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma

Het aanvangstijdstip van zondagavond 20.00 uur is een voortvloeisel uit de veranderagenda, ingevoerd in 2018 om de clubs die in Europa actief zijn beter te faciliteren. Deze Europees spelende clubs kunnen bij de KNVB een aanvraag doen om hun wedstrijd te verplaatsen naar zondagavond 20.00 uur. Een collectieve afspraak met de clubs waaraan FC Groningen ook niet wil tornen.

'Zondagavond is geen tijdstip waarop wij wedstrijden willen spelen,' aldus algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen. 'Jeugd wordt hierdoor uitgesloten om het stadion te bezoeken, net als mensen uit diverse sectoren die de volgende dag weer vroeg aan een nieuwe werkweek moeten beginnen. Ook voor supporters die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kan het lastig zijn om op zondagavond het stadion te bezoeken.'

Bovendien is uit een enquête van het supporterscollectief Nederland gebleken dat het overgrote merendeel van de supporters tegen dit tijdslot is. FC Groningen hecht veel waarde om haar achterban de optimale voetbalbeleving te bieden.

Er ligt verder een compensatie voor het huidige televisiecontract met ESPN ten grondslag aan de veranderagenda. Door de nieuwe competitieopzet van twee jaar geleden, zijn er tegenwoordig twee degradanten en stromen de Europees spelende clubs een ronde later in het bekertoernooi in. Dit betekent gemiddeld zes wedstrijden minder in het televisiecontract, die moeten worden gecompenseerd richting ESPN. Gudde hierover. 'Door niet gemiddeld zes, maar liefst zeventien wedstrijden om 20.00 uur op zondagavond te gaan spelen, slaan we in onze ogen te ver door.'