FC Groningen verrast vriend en vijand met spectaculaire zege op PSV

Weinigen zullen er vooraf rekening mee gehouden hebben, maar het gebeurde. FC Groningen stuurde PSV in de eigen Euroborg met een 4-2 nederlaag naar huis. Groningen besliste het duel in de laatste vijf minuten voor de pauze met drie doelpunten. Er was strijd tot de laatste seconde. De zege geeft voorlopig even lucht.

FC Groningen is gestegen naar de veertiende plaats met elf punten uit even zovele wedstrijden. Over negentig minuten was Groningen zeker niet de betere ploeg. Integendeel PSV noteerde zeventien doelpogingen en had normaal gesproken moeten winnen. Dat dit niet gebeurde kwam mogelijk door de passievolle wijze waarop de thuisploeg speelde met onder andere het talent Luciano Valente, die op het middenveld in de basis debuteerde in de Eredivisie.

Het feest begon vijf minuten rust. Cyril Ngonge pikte zijn tegenstander de bal af en kon alleen op het doel af. De aanvaller schoot tegen doelman Benitez op, maar de vrijvallende rebound kon Ricardo Pepi in het lege doel schuiven. Vier minuten later kopte Radinio Balker uit een corner de 2-0 binnen en in de extra tijd rondde Ngonge een individuele actie af met een schot in de rechter benedenhoek.

De ruim 21.000 toeschouwers zagen na rust een vechtend FC Groningen de voorsprong verdedigen. Dat lukte lange tijd goed. Tot een kwartiertje voor tijd toen Guus Til bij de tweede paal succesvol was. Daardoor nam de spanning toe, maar in de extra tijd bracht Joey Pelupessy, de aanvoerder was gepasseerd door trainer Frank Wormuth, de verlossing door een voorzet van Damil Dankerlui van dichtbij binnen te lopen.

De ontlading was groot. Voor het eerst in tien jaar was PSV weer verslagen in de Euroborg en de vrije val op de ranglijst is na vier nederlagen op rij voorlopig even een halt toegeroepen. Maar vertrouwen tanken is belangrijk. Vier doelpunten maken eveneens. Helemaal in de wetenschap dat Groningen in de eerste tien duels maar tien doelpunten gemaakt had. Het is nu zaak om het onverwachte succes een vervolg te geven.

Te beginnen aanstaande zondagmiddag in de derby tegen FC Emmen. In Emmen kan Groningen dan een belangrijke slag slaan tegen de nummer zeventien van de Eredivisie.