Sport

Ode aan de supporters van 50-jarig FC Groningen: 'Jullie máken deze club' (VIDEO)

Het is vandaag exact vijftig jaar geleden dat FC Groningen werd opgericht als opvolger van GVAV. Dat wordt uitgebreid gevierd. Met als hoogtepunt de onthulling van een standbeeld van Martin Koeman. De alweer 7,5 jaar geleden overleden Koeman is een groot deel van zijn leven bij de club betrokken geweest en krijgt een plek naast het beeld van doelman Tonny van Leeuwen. De club liet verder een mooie ode maken door stadsdichter Myron Hamming. Klik snel verder om de video te bekijken.


Leestijd: 1 minuut

Ode aan de supporters van 50-jarig FC Groningen: 'Jullie máken deze club' (VIDEO)
Ode aan de supporters van 50-jarig FC Groningen: 'Jullie máken deze club' (VIDEO)

Het wrange van de geschiedenis is dat Van Leeuwen een dag voor de oprichting van FC Groningen dodelijk verongelukte. De keeper kwam terug van een gala waar hij gehuldigd was als minst gepasseerde doelman van de Eerste Divisie. Slechts zeven keer hoefde de in Gouda geboren doelman de bal uit het net te halen in het seizoen 1970/1971.

De feestdag van FC Groningen werd door de supporters om middernacht ingeluid met een groots vuurwerk. Zeker duizend fans verzamelden zich op de Grote Markt en stakel fakkels en ander vuurwerk af. De Martinitoren werd in groen witte kleuren gezet. Woensdagavond wordt in een speciale live-uitzending '50 jaar FC Groningen!' op RTV Noord en het YouTube kanaal van de club. De seizoenkaarthouders hebben een speciale editie van het blad d' Olle Grieze ontvangen.

Alle hoogtepunten van de afgelopen vijftig jaar komen voorbij. Gasten als Henk Hagenauw, Jan van Dijk, Walter Waalderbos, Peter Eimers, Mark-Jan Fledderus en Roger Stinissen schuiven aan. Het duo Pé en Rinus brengt een speciale versie van het nummer Z-side. Tijdens de uitzending is de onthulling van het beeld. De hele familie Koeman is aanwezig. De zoons Erwin en Ronald doen de onthulling van het beeld van hun vader.