Geen zevende bekerfinale op rij voor Lycurgus

De volleyballers van Nova Tech Lycurgus zijn er niet in geslaagd om voor het zevende jaar op rij de bekerfinale te halen. In een dubbele confrontatie met Active Living Orion moest een golden set de beslissing brengen en daarin was Lycurgus in Doetinchem met 15-8 royaal de mindere.

Leestijd: 2 minuten

Het was de teleurstellende ontknoping van een intens weekend voor de Groningers. De ploeg van coach Arjan Taaij begon zaterdagavond in de eigen Martiniplaza aan de heenwedstrijd. En met succes. Orion eindigde als koploper in de reguliere competitie en verloor pas twee keer met 3-2, maar Lycurgus slaagde erin om de Gelderlanders met een 3-1 nederlaag naar huis te sturen. Met deze prima uitgangspositie begon Lycurgus amper een dag later aan het beslissende avontuur.

In een intense wedstrijd begon het moeizaam. Lycurgus kreeg in de eerste set geen vat op de service van de thuisploeg en ging met 25-16 ten onder. Daarna herstelde Lycurgus zich en trok de tweede set met prima volleybal met 25-22 naar zich toe. Op dat moment was Lycurgus, met voor het eerst in beide wedstrijden nieuweling Kay van Dijk in de basis, nog één set verwijderd van de doortocht naar de finale.

Daarna bleef Lycurgus het niveau vasthouden en kwam nog dichterbij plaatsing. Aan het eind van set vier moesten de gasten weliswaar een eerste matchpoint wegwerken, maar daarna kreeg Lycurgus liefst vier setpunten om de zo begeerde tweede setwinst binnen te slepen. Het lukte niet, waarna Orion het tweede matchpoint zich niet liet ontglippen. Daarmee verloor Lycurgus met 3-1 en moest een extra set tot de vijftien punten de beslissing brengen.

Lycurgus kwam daarin snel met 6-2 achter wat in een set tot vijftien punten heel lastig is om nog dicht te lopen. De vijfvoudig bekerwinnaar kreeg te maken met veel servicegeweld bij de tegenstander. De energie vloeide wat weg en daarmee ook de hoop op een goede afloop. En zo geschiede. Lycurgus verloor de beslissende set met 15-8 en vestigde daarmee geen record door als eerste mannenploeg in de volleybalgeschiedenis zich zeven jaar achter elkaar te plaatsen voor de bekerfinale.

Volgende week zondag begint Lycurgus in Martiniplaza aan de strijd om de kampioenspoule om een zo goed mogelijke positie te realiseren voor de play-offs. En de tegenstander is dan wederom Orion.