Sport

Het is weer tijd voor de Derby van het Noorden

In de strijd om de achtste plaats in de Eredivisie trekt FC Groningen zondag naar Friesland. De Derby van het Noorden staat op het programma. De aftrap in het Abe Lenstra Stadion tegen sc Heerenveen is om 12.15 uur. Groningen voelt inmiddels de hete adem van NEC in de nek en ook Go Ahead Eagles en sc Cambuur zijn niet ver weg.


Leestijd: 1 minuut

Supporters van FC Groningen in een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen
Supporters van FC Groningen in een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen

Het verschil op de ranglijst tussen FC Groningen en Heerenveen bedraagt vijf punten. Het is voor de ploeg van trainer Danny Buijs dus zaak om de Friezen op afstand te houden om er niet nog een concurrent bij te krijgen in de race om plek acht. De punten zijn in deze fase van de competitie duur en een tweede nederlaag op rij, na het 1-3 thuisverlies tegen Ajax vorig weekend, is niet wenselijk.

Het nieuws rondom de FC is deze week bepaald door de internationale belangstelling voor linksback Bjorn Meijer. Volgens het Dagblad van het Noorden heeft de directie inmiddels een tweede bod van Club Brugge afgewezen. De vraag is wat dit soort aandacht met een jonge speler doet. De 19-jarige Meijer heeft de onderhandelingen om zijn contract te verlengen stopgezet om aan te geven dat hij zijn toekomst niet in Groningen ziet.

Heerenveen heeft de laatste tijd de weg naar boven weer gevonden. Na een reeks van acht nederlagen is de ploeg van trainer Ole Tobiassen alweer vier duels ongeslagen. Heerenveen is één van de minst productieve ploegen in de Eredivisie en scoorde slechts 25 keer. Groningen scoorde 36 keer. Qua tegentreffers verhouden beide teams zich tot elkaar. FC Groningen heeft er drie meer; 40 om 37.

Beide teams treffen elkaar voor de 28e keer op het hoogste niveau in Heerenveen. De statistieken zijn duidelijk in het nadeel van de Trots van het Noorden. Slechts vier keer is de volle buit meegenomen. Het eindigde zeven keer in een gelijkspel en Heerenveen was zestien keer de sterkste. Opvallend is dat de laatste vier edities in 1-1 eindigden.

De laatste zege dateert van 1 mei 2016. Door doelpunten van Oussama Idrisi en Albert Rusnák won FC Groningen met 2-1. Een uitslag die zondag prima van pas zou komen.