Sport

Hoe moet het verder met Donar?

Het is niet voor te stellen. Dat de basketbalclub waar ieder seizoen tienduizenden fans zorgen voor een kolkende MartiniPlaza financieel op sterven na dood is. Onderzoek heeft uitgewezen dat de schuldpositie van Donar ronduit dramatisch is. Alles bij elkaar komt de club zo’n twee miljoen tekort.


Leestijd: 1 minuut

Het was weer een keer genieten voor de Donar-fans
Het was weer een keer genieten voor de Donar-fans

De zevenvoudig landskampioen is technisch failliet. Binnen drie weken moet er drie ton op tafel komen om Donar een doorstart te geven anders is het over en uit met topbasketbal in Groningen. De club heeft in de afgelopen jaren een negatief eigen vermogen van 1,3 miljoen euro opgebouwd. Er ligt een naheffing van de fiscus en 160.000 euro bestemd voor komend seizoen is al op.

Het bestuur geeft aan geschrokken te zijn en wijst naar de vorige maand wegens persoonlijke redenen opgestapte penningmeester. Accountant BDO heeft in de administratie bovendien verdachte boekingen aangetroffen. Transacties die niet direct met Donar in verband kunnen worden gebracht. Een juridisch onderzoek hiernaar is inmiddels gestart.

Het bestuur van Donar is vastbesloten om de financiële situatie op te lossen. Ze heeft daarvoor een externe TaskForce ingesteld, die onder leiding staat van Jakob Klompien, en waarbinnen de benodigde (vooral juridische) expertise aanwezig is. De aanpak bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk het oplossen van het huidige tekort, het aanpassen van de governance in een aandeelhoudersstructuur, en het zorgen voor een deugdelijke (meerjaren)begroting.

Alleen extern geld kan Donar redden. Binnen drie weken moet minimaal 600.000 euro binnen zijn om de licentie voor komend seizoen te redden. Hiervan schijnt door externe partijen de eerste drie ton al op tafel gelegd te zijn als basis om de club over te nemen. Het bedrag is erop gebaseerd dat schuldeisers bereid zijn om openstaande vorderingen te laten vallen. Zeker is dat niet.

De vraag blijft hoe het zover heeft kunnen komen en dat nu pas in volle omvang naar buiten is gekomen in wat voor financiële puinhoop de club al langere tijd leeft. Deze vraag blijft voorlopig onbeantwoord. Het is de komende weken erop of eronder. De supportersclub heeft al aangegeven een crowdfunding te starten.