In de eerste zes speelrondes zat weinig tekening in de strijd. De Rus Schwarzman speelde heel verdedigend en risicoloos. De 28-jarige Boomstra probeerde meer, maar kon geen enkele stelling winnend afronden. Het beeld in de tiebreak was totaal anders. Boomstra was veruit de sterkste en oogde het fitste en meest scherp.
In de High Tech Campus in Eindhoven was de procedure eerst drie partijen rapid met twintig minuten bedenktijd plus tien seconden per zet. Vervolgens drie blitz partijen (tien minuten bedenktijd en vijf seconden per zet) en aansluitend werd begonnen aan superblitz partijen met tien minuten bedenktijd en twee seconden per zet. In de eerste zes partijtjes kwam Boomstra alleen in de laatste in de problemen, maar vond een weg naar de uitgang.
In alle andere gevallen deelde Boomstra de lakens uit. Hij bouwde steeds voordeel op, maar het kostte tijd om de winst eruit te slepen. Het lukte in de eerste superblitzpartij. Vrij snel waren de analisten het erover eens dat Boomstra, spelend met wit, een onoverwinnelijke stelling op het bord had. Dat zag Schwarzman toen hij nog vier stenen op het bord had ook in.
Een mooie beloning voor de ijzersterk spelende Boomstra, die in 2016 en 2019 ook al wereldkampioen was. De match gaat nu verder met zes gewone partijen. Als na twaalf partijen nog niemand drie zeges achter zijn naam heeft moeten wederom tiebreaks de beslissing brengen.