Sport

Janna van Kooten debuteert met twee persoonlijke records op WK

Tijdens het WK zwemmen in het Japanse Fukuoka debuteerde Janna van Kooten uit Niekerk met twee persoonlijke records. De 18-jarige zwemster haalde verrassend de halve finale op de 200 meter vrije slag. De finale zat er niet in.


Leestijd: 1 minuut

Janna van Kooten uit Niekerk
Janna van Kooten uit Niekerk

Van Kooten verbaasde vriend en vijand door met een 26e tijd op de wereldranglijst toch naar de beste zestien te gaan. Ze deed dat met een tijd van 1.58.16 minuten. Daarmee ging ze als vijftiende door. In de halve finale scherpte de boerendochter haar persoonlijke beste tijd met nog eens vierhonderdste aan, maar dat was onvoldoende om naar de beste acht te gaan die strijden voor de medailles.

Dat was ook geenszins de verwachting. Van Kooten maakt het debuut en het doel was vooral om ervaring op te doen. Dat doet ze met behulp van haar mentor Ranomi Kromowidjojo. De Sauwerdse adviseert Van Kooten en dient als een vraagbaak. Met het doel om de juiste keuzes te blijven maken op weg in haar loopbaan. Beide zwemsters hebben een verleden bij zwemvereniging Trivia in Groningen. ‘Het is zo fijn dat ik altijd bij haar terecht kan.’

Van Kooten zwemt voor Nederland dit WK in ieder geval nog mee in de 4×200 meter vrije slag estafette. (foto: Linkedin Janna van Kooten)