Sport

Jenning de Boo pakt op sensationele wijze Nederlandse titel op 500 meter

Wat een sensatie tijdens de eerste dag van het Nederlands kampioenschap afstanden op het ijs van Thialf in Heerenveen. Schaatser Jenning de Boo uit Groningen greep verrassend het goud op de 500 meter.


Leestijd: 1 minuut

Jenning de Boo
Jenning de Boo

De 19-jarige De Boo was pijlsnel in beide omlopen en reed respectievelijk 34.44 seconden en 34.49 seconden. Hij was twee keer de snelste en realiseerde een nieuw Nederlands record punten op de sprintafstand. Geen enkele concurrent kwam echt in de buurt en maakte de winst nog sensationeler. De Boo was tot vorig jaar shorttracker en koos dit seizoen voor het langebaan schaatsen.

Team Reggeborgh gaf De Boo een kans. Coach Gerard van Velde ging het de Groninger aan de slag en met succes. Eerder dit seizoen plaatste de ranke sprinter zich al voor de wereldbekers op de 1000 meter en liet zich daar al goed zien, maar wat De Boo op de eerste dag van het NK liet zien was een wereldse prestatie. Zijn persoonlijk record stond aan het begin van het seizoen op 35.82 seconden en maakt nu reuzestappen.

Afgelopen weekend realiseerde hij in een trainingswedstrijd al 34.55 seconden. En het gaat steeds sneller. Het soepele lichaam van De Boo zorgt ervoor dat hij fysiek bij uitstek geschikt is voor schaatsen. De Boo kan enorm goed in de bocht hangen en voor zijn lengte een enorme kniehoek maken. Dat maakt zijn manier van schaatsen heel effectief met een krachtige afzet.

De Boo, die ploeggenoot Jarno Botman en de onttroonde kampioen Merijn Scheperkamp achter zich liet, rijdt later tijdens het NK ook nog de 1000 meter. Door de winst heeft De Boo zich geplaatst voor het WK afstanden in Calgary dat van 15 tot en met 18 februari op het programma staat. (Foto: schaatsen.nl)