Sport

Kan Donar verrassen in de halve finale?

In de kwartfinale van de play-offs om de landstitel had Donar een beslissende derde wedstrijd tegen BAL nodig om door te stoten naar de halve finale. Daar wacht in een best-of-five serie de grote favoriet Heroes Den Bosch.


Leestijd: 2 minuten

Martiniplaza zit ongetwijfeld vol tegen Den Bosch
Martiniplaza zit ongetwijfeld vol tegen Den Bosch

De ploeg van coach Erik Braal eindigde als eerste in de reguliere competitie en was twee jaar geleden kampioen. Vorig seizoen troffen beide ploegen elkaar ook in de halve finale. Toen zegevierden de Groningers met 3-1 in de serie om het in de finale vervolgens met 3-2 af te leggen tegen ZZ Leiden.

Het is bekend dat daarna een hoop gebeurd is bij Donar. Na een faillissement volgde een doorstart met beduidend minder financiële middelen. Dat vertaalt zich sportief. In de reguliere competitie plaatste Donar zich pas in de slotfase voor de Elite Gold van de BNXT-League met België. Daarin had de formatie van coach Andrej Stimac weinig te vertellen. Donar won maar drie van de tien wedstrijden en eindigde als voorlaatste.

De ploeg werkt keihard, maar heeft tot overmaat van ramp te maken gekregen met veel blessures. Karolis Babubis, John Meeks, Theo John en Jordy Kuiper waren tegen BAL om verschillende redenen niet inzetbaar. Bovendien speelde Dakota Quinn met knieklachten. Kuiper speelt dit seizoen sowieso niet meer en van de andere spelers is dat twijfelachtig.

Daarmee moet Stimac gebruik maken van te weinig spelers. Helemaal in een intensieve serie als de halve finale waarin om de paar dagen gespeeld wordt gespeeld. Heroes rekende in de kwartfinale in twee duels af met Yoast United uit Bemmel en heeft ten opzichte van Donar een aantal dagen extra rust gehad.

Op 10 februari verloor Donar de laatste wedstrijd in de reguliere competitie in Den Bosch met 92-68. Dat is de meest recente graadmeter tussen beide ploegen. Bij het begin van de competitie op 23 september vorig jaar wonnen de Groningers verrassend met 74-63 in Martiniplaza. In deze halve finale heeft Donar geen thuisvoordeel en begint woensdagavond in de Maaspoort.

Alles bij elkaar opgeteld is de kans dat Donar net als afgelopen seizoen de finale haalt op voorhand niet zo groot. Maar het teamgevoel is de afgelopen periode alleen maar toegenomen. Wie weet helpt dat in positieve zin mee.