Sport

Knollema boekt met Oranje eerste zege in tussenronde WK volleybal

Het is voor volleybaltalent Jolien Knollema vooral hopen dat ze speeltijd krijgt van bondscoach Avital Selinger tijdens het WK in eigen land. Tot nu toe kwam ze alleen in de eerste poulewedstrijd tegen Kenia een paar punten in actie. Het WK is inmiddels in de tussenronde beland. Oranje versloeg Argentinië met 3-1.


Leestijd: 1 minuut

Een lachende Jolien Knollema
Een lachende Jolien Knollema

De 19-jarige Knollema uit Haren stak na afloop haar blijdschap niet onder stoelen of banken. Ze deelde uitbundig in de feestvreugde op de vloer van Sportpaleis Ahoy in Rotterdam. Daar was alle reden toe. Nederland begon moeizaam tegen de Argentijnen in de wetenschap dat deze wedstrijd gewonnen moest worden om kans te houden op de kwartfinale.

Nederland zit nu in een poule met zeven andere landen en speelt tegen de teams waar ze in de eerste ronde niet tegen gespeeld hebben. Alles plussend en minnend moet Oranje minimaal drie duels winnen. Argentinië ging als nummer vier van de andere groep door. In de eerste set ging het de verkeerde kant op. Nederland kreeg geen grip op de tegenstander en was zelf aanvallend te aarzelend. Zag ook Knollema staand aan de kant.

Het inbrengen van een ander talent Elles Dambrink maakte het verschil. Nederland begon steeds meer te swingen en kreeg het duel onder controle. Via 22-25, 25-18, 25-12 en 25-13 boekte Oranje uiteindelijk een ruime zege. Knollema besprong na afloop vooral Dambrink om haar vreugde te delen, maar speeltijd zat er helaas niet in. De kans daarop lijkt vooralsnog klein. Het belang is groot en Selinger kiest dan logischerwijs voor ervaring.

En de concurrentie van Knollema, de aanvalsters Anne Buijs en Nika Daalderop, levert tot nu toe en brengen de meeste punten binnen. Oranje speelt donderdagavond tegen China en het uitgangspunt is duidelijk. Om in de race te blijven moet dit topland eigenlijk verslagen worden.