Sport

Lois Abbingh in definitieve selectie WK handbal

Handbalster Lois Abbingh doet namens Nederland mee aan het WK handbal. De geboren Groningse is opgenomen in de definitieve selectie van bondscoach Per Johansson. Het WK staat van 29 november tot en met 17 december op het programma.


Leestijd: 1 minuut

Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje
Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje

Het WK wordt gespeeld in Noorwegen, Denemarken en Zweden. De 31-jarige Abbingh verruilde afgelopen zomer het Deense Odense Handbold voor Vipers Kristiansand uit Noorwegen. Deze club won recent een aantal keren de Champions League en wordt gezien als één van de beste Europese clubs. Een jaar geleden beviel de 31-jarige handbalster van zoon Lev. Vijf maanden later maakte ze haar opwachting alweer in Oranje. 

Nederland werd in 2019 wereldkampioen. In de finale tegen Spanje benutte Abbingh met nog zes de seconden op de klok de beslissende strafworp. Aan dit wereldkampioenschap nemen 32 landen deel. Nederland is ingedeeld in groep H met Tsjechië, Argentinië en Congo. De ploeg van bondscoach Per Johansson speelt alle poulewedstrijden in het Deense Fredrikshavn. De beste drie landen uit de acht poules plaatsen zich voor de hoofdronde.

De landen die op de vierde plaats in de poule eindigen spelen om de Presidents Cup en de plaatsen 25 t/m 32. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 15 december, de finale staat gepland op 17 december.

Ter voorbereiding op het WK speelt Oranje nog twee oefenwedstrijden in reeds uitverkochte hallen. Op zaterdag 25 november treffen ze om 19.00 uur Hongarije in het Topsportcentrum Rotterdam. Een dag later is Hongarije opnieuw de tegenstander. Om 15.00 uur klinkt het beginsignaal in het Topsportcentrum IISPA in Almelo. (Foto:www.dames.handbal.nl)