Sport

Lycurgus blijft maar bouwen

Er lijkt geen einde te komen aan het aantrekken van nieuwe spelers bij Nova Tech Lycurgus. De teller bij de club met grote ambities staat inmiddels op zes. De imposante Finse middenman Alexej Zhbankov en spelverdeler Gijs van Solkema zijn de nieuwste aanwinsten.


Leestijd: 2 minuten

Alexej Zhbankov komt naar Lycurgus
Alexej Zhbankov komt naar Lycurgus

Zhbankov is geboren en getogen in Raisio gelegen in het zuidwesten van het land. Zijn ouders zijn Russisch en in de jaren negentig van de vorige eeuw naar Finland gegaan om te kunnen volleyballen. Met honderd kilo gewicht en 2.06 meter lang is Zhbankov een imposante verschijning. ‘Ik ben een harde werker. Dat beschrijft me denk ik het beste. En ik kwam op het midden altijd iets beter uit de verf dan aan de buitenkant. Ik denk vanwege mijn lengte en ik kan het spel vaak goed lezen.’

‘Ik voel me goed genoeg om nu een volgende stap te maken’, zegt Zhbankov over de stap naar Lycurgus. Hier ga ik op een hoger niveau spelen dan in Finland en dat maakt me beter. Deze ervaring heb ik nodig om dichterbij het level van de beste spelers ter wereld te komen. Bovendien heeft Lycurgus grote ambities en ik hoorde goeie dingen over de club. En van een coach als Mark Lebedew kan ik veel leren.

De 26-jarige Van Solkema tekent voor twee jaar. De aanwinst, die overkomt van Draisma Dynamo, maakt samen met de eerder gepresenteerde nieuweling Uroš Planinšič de spelverdelerpositie compleet. Aanvoerder en spelverdeler Sam Gortzak, die vorig seizoen terugkeerde bij Lycurgus, stopt als speler en is volgend seizoen assistent van coach Lebedew.

Nadat de 1.92 meter lange speler op zijn twaalfde zich volledig op volleybal stortte bij VC Sneek ging Van Solkema op zijn vijftiende in 2014 al richting het Talentteam om daarna te verkassen naar SVG Lüneburg waar hij vier jaar onder contract stond. In het seizoen 2020/2021 volgde nog een uitstapje naar Engeland bij IBB Polonia Londen VC. Om daarna vanaf de zomer van 2021 naar Kladno Volejbal CZ in Tsjechië te gaan. En afgelopen seizoen dus bij Dynamo.

De ambitie blijft. ‘Ik ben een topsporter in hart en nieren en wil altijd alles uit mezelf halen. Daar blijf ik hard voor werken. Nu in een omgeving waar ik echt gelukkig ben. Dat gaat helpen om de komende jaren veel te winnen met Lycurgus.’