Sport

Lycurgus kan met nieuwe investeerder grote stappen maken

Een historische dag in de geschiedenis van Lycurgus. De van oorsprong Groningse multinational Nova Technology wordt grootaandeelhouder in de nieuw opgerichte Lycurgus BV. De huidige Stichting Topvolleybal Groningen (STG) krijgt de rest van de aandelen. Het bedrijf van de in de Drenthe geboren broers Ramón en Pascuál AB wordt ook naamgever. Lycurgus gaat verder onder de naam Nova Tech Lycurgus.


Leestijd: 1 minuut

De in de (volleybal)sport niet onbekende Joop Alberda is tot het einde van het seizoen aangesteld als algemeen directeur. Alberda volleybalde als student aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen vijftig jaar geleden bij Lycurgus en keert daarmee terug op het oude nest. Alberda leidde het Nederlands team in 1996 naar Olympisch goud en was technisch directeur bij NOC*NSF en een aantal sportbonden.

De recent bij FC Groningen gestopte Edwin Froma neemt de portefeuille marketing voor zijn rekening. Elske Dijkstra, onder andere Race-director van de 4 Mijl geweest, versterkt de organisatie ook. Met dit trio erbij is het doel om Nova Tech Lycurgus te brengen van een professionele amateurorganisatie naar een zakelijke sportonderneming. Voorzitter Arie Wink en bestuurslid Geert Buiter nemen namens de STG zitting in de RvC.

Daarnaast is de wens van Nova Technology om als onderdeel van de professionalisering structureel in MartiniPlaza te gaan spelen. Dat betekent dat het Alfa-college Sportcentrum op woensdagavond 15 november tegen Numidia VC Limax voor de laatste keer het thuisdecor is. De return in de zestiende finale van de Europese CEV-Cup is, de tegenstander is zondagavond bekend, op woensdag 29 november de eerste wedstrijd in Plaza waar Nova Tech Lycurgus sinds 2016 inmiddels achttien keer gespeeld heeft.

De snel groeiende onderneming is in 2011 opgericht en onderdeel van de Nova Groep. Nova Groep bestaat uit drie bedrijfsonderdelen Nova Technology, Nova Incasso (buitengerechtelijke incasso) en Nova Legal (gerechtelijke incasso, deurwaardersdiensten en juridisch advies). Hiermee biedt Nova Groep alle diensten op het gebied van facturatie, debiteurenbeheer en incasso onder één dak. Nova Technology is gevestigd in New York, Singapore, Dubai, Tokyo, Toronto, Amsterdam en Groningen en heeft 100 medewerkers.