Sport

Lycurgus verliest, maar presenteert nieuwe speler

Kay van Dijk speelt de rest van het seizoen voor Nova Tech Lycurgus. De 39-jarige diagonaal is per direct toegevoegd aan de selectie en komend weekend al beschikbaar voor de halve bekerfinale tegen Active Living Orion.


Leestijd: 2 minuten

Wel verloor Lycurgus in Martiniplaza de laatste reguliere competitiewedstrijd met 3-2 van Draisma Dynamo. In het duel waarin geen belangen meer op het spel stonden kwam Lycurgus met 2-0 voor, maar slaagde er door rommelig en niet altijd even stabiel volleybal niet in om de winst in Groningen te houden. De setstanden waren 26-24, 25-21, 23-25, 21-25 en 13-15.

Met Van Dijk vult Lycurgus de diagonaalpositie in die sinds de blessure van Cal Fisher onderbezet is. Kijkend naar de ambities van de club was het versterken van de selectie gewenst. Algemeen directeur Joop Alberda hierover. ‘We zijn helaas geconfronteerd met een blessure op een cruciale positie en hebben in Van Dijk iemand gevonden om ons te helpen. Hij heeft veel ervaring en toont leiderschap. Iets wat we goed kunnen gebruiken en waar we bewust naar gezocht hebben.

Van Dijk is met zijn 2.15 meter een imposante verschijning en begon op vijf jarige leeftijd bij Nuovo in Doorwerth. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Van Dijk debuteerde in 2003 voor het Nederlands team waar hij tot medio 2017 international was en meer dan tweehonderd interlands speelde. Daarnaast speelde hij voor een twintigtal clubs over de hele wereld. Zijn laatste club was VK Lvi Praha waar het in mei 2022 net niet lukte om het landskampioenschap in Tsjechië binnen te halen door in de vijfde beslissende finalewedstrijd in de vijfde set met 15-13 te verliezen.

Van Dijk woont in Slovenië en hield zichzelf de afgelopen tijd fit om klaar te zijn voor een interessante kans die nog voorbij zou komen. Nu is het zover. Hij sloeg eerder diverse aanbiedingen af en werd in december 2022 voor het eerst vader wat een sabbatical inluidde. ‘Ik speel alleen nog als het ergens om gaat. En als ik voel dat ik het verschil kan maken. Dat de potentie van een team hoger is dan wat er uit komt. Dat zie ik bij Lycurgus.’

Om te vervolgen. ‘Ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben. Ik ben wel een aantal keren kampioen geworden, maar je wint gewoon niet zoveel prijzen. Als het winnen van een titel lukt komt alles vaak bij elkaar en dan is het ook speciaal. Dat wil ik graag nog een keer meemaken.’

Lycurgus speelt zaterdag de eerste halve finale om 17.00 uur eerst thuis. De beslissende return is zondag om 16.00 uur in Doetinchem.