Sport

Marloes Oldenburg is Groninger sporter van het jaar

Tijdens het jaarlijkse Sportgala Groningen is Marloes Oldenburg er met de belangrijkste buit vandoor gegaan. De 35-jarige roeister van Gyas is gekozen tot beste Groninger sporter van het jaar. Ze liet collega-roeier Melvin Twellaar en hoogspringster Britt Weerman achter zich.


Leestijd: 1 minuut

De verkiezing sporter van het jaar vormde het sluitstuk van een gala in Martiniplaza gepresenteerd door Studio Sport presentatrice Dione de Graaff. Bij de interviews van de genomineerden geflankeerd door journalist Thijs de Jong. Een kleine negenhonderd sporters, genodigden en bestuurders hadden de weg naar Plaza gevonden om de sporters te eren.

Het verhaal van Oldenburg is bijzonder. In september roeide ze in de vier zonder naar het goud op het WK in Belgrado, terwijl ze in oktober vorig jaar haar nek brak tijdens een mountainbiketocht. Oldenburg kon helemaal niks meer, maar herstelde wonderwel en is ook al uitverkoren om mee te gaan doen aan de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs.

Oldenburg volgde Twellaar op, die op datzelfde WK ook wereldkampioen was in de twee zonder. Weerman verbeterde het Nederlands record hoogspringen naar een hoogte van 1.96 meter en de atlete van Groningen Atletiek won begin maart zilver tijdens het EK indoor.

Een team met roeiers van Gyas en Aegir is de sportploeg van het jaar. Jelle Bakker, Erik Talens en Lucas Keijzer met nog een andere roeier wonnen zilver in de dubbel vier tijdens het WK onder 23 jaar in Plovdiv. Meerkampster Sofie Dokter won de strijd in de verkiezing talent van het jaar. De 20-jarige atlete van Groningen Atletiek pakte zilver tijdens het EK onder 23 jaar en eindigde als elfde op het WK in Boedapest.

Rolstoel rugbyer Job van der Laan won de titel in aangepast sporten. De 25-jarige sporter werd met Nederland zesde tijdens het EK rolstoelrugby. En de breedtesportprijs ging naar Ferry Roek uit Stadskanaal. De prijs kende een nieuwe opzet waarbij iedere gemeente een genomineerde aanleverde. Roek is voorzitter van handbalvereniging Jahn II en heeft zich de afgelopen jaren ingezet om handbal verder op de kaart te zetten.