Moeizaam debuut Burnet en Van Dijk in Jong Oranje; 2-1 nederlaag tegen Jong Schotland

De FC Groningen-spelers Virgil van Dijk en Lorenzo Burnet hebben maandagavond een moeizaam debuut meegemaakt in Jong Oranje. In Nijmegen verloor Oranje met 2-1 van Jong Schotland. De twee verdedigers gingen in de tweede minuut al in de fout, waardoor de gasten de leiding konden nemen. Het werd nog wel gelijk, maar tien minuten na de pauze werd het duel beslist in De Goffert.

Het was de eerste nederlaag van Jong Oranje in de kwalificatiereeks richting het EK van 2013. In de tweede minuut was Burnet zijn directe tegenstander James Forrest, die uit zou groeien tot één van de beste spelers op het veld, al kwijt. Vervolgens bespeelde Van Dijk zijn tegenstander Jordan Rhodes ook onvoldoende, waardoor de spits de openingstreffer in kon koppen. In de twaalfde minuut werd het alweer gelijk toen de Schotse doelman een vrije trap van Maher achter de doellijn uit zijn handen liet vallen. De winnende treffer viel tien minuten na de pauze. Leandro Bacuna viel twintig minuten voor tijd nog in om meer aanvalsdrang te ontwikkelen. Dit leidde onder andere nog tot een grote kans voor Van Dijk in de slotfase, maar de gelijkmaker bleef uit.

Zo zullen Van Dijk en Burnet hun debuut ongetwijfeld een stuk positiever hebben voorgesteld. Burnet had vermoedelijk van de spanning last van maagproblemen en haalde geen moment zijn niveau wat hij dit seizoen tot nu toe bij FC Groningen heeft laten zien. Ook Van Dijk speelde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen. Door de nederlaag is Jong Oranje de riante koppositie in Groep 10 van de EK-kwalificatie kwijtgeraakt. De formatie van bondscoach Cor Pot staat met 9 punten uit 4 wedstrijden nog wel bovenaan, maar Schotland en Bulgarije liggen mer respectievelijk 8 en 7 punten al op de loer. De FC Groningen-jonkies kunnen zich nu richten op het competitieduel van komende zondag. VVV Venlo is dan te gast in de Euroborg.