Sport

Mollema blijft strijden voor winst in Giro d' Italia

Vier keer heeft Bauke Mollema het inmiddels geprobeerd in de 104e Ronde van Italië. Vier pogingen om een gooi te doen naar etappewinst. Afgelopen zondag bij de vierde poging was de Groninger er tot nu toe het dichtste bij met een zevende plek in de vijftiende etappe naar Gorizia op negen seconden van de winnaar.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers
Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers

Dat was de dag na de derde poging toen Mollema mee was in de ontsnapping van de dag naar de monsterlijke beklimming van de Monte Zoncolan. Ruim twee weken Giro laat zien dat Mollema genoeg moraal heeft, maar niet over de juiste klimmersbenen beschikt tot nu toe om echt kansrijk te zijn voor ritwinst. Steeds moest de 34-jarige Mollema als het erop aankwam vaak als één van de eersten lossen bergop.

De beste vorm ontbreekt en voeg daarbij dat het sowieso nooit eenvoudig is om een etappe in een grote ronde te winnen die combinatie maakt het complex om dit jaar de trilogie, etappewinst in de Tour, Vuelta en Giro, te voltooien. Mollema zal strijdbaar blijven. Na de rustdag op dinsdag volgen nog een aantal zware bergetappes.

Even leek de renner van Trek Segafredo ook te opteren voor de bergtrui, maar daar kan na maandag waarschijnlijk een streep door. De Fransman Geoffrey Bouchard pakte in die etappe belangrijke punten en heeft momenteel een dusdanige voorsprong dat hij de eerste kandidaat is om de bollentrui zondag in Milaan aan te trekken. De enige kans lijkt dat Mollema nog een paar keer meezit in de ontsnapping en Bouchard niet.

Het algemeen klassement ligt bijna in een beslissende plooi qua eindwinst. Egan Bernal heerst en controleert de koers, waardoor ontsnappingen mogelijk kansrijker zijn. Echter het gaat wel over diverse cols, dus de benen van Mollema zullen beter moeten zijn dan nu toe en wie weet doet het spreekwoord de aanhouder wint ergens deze week nog van zich spreken.