Sport

NK schaken tijdens Chessfestival Groningen in volle gang

Het jaarlijkse schaakfestival in Groningen, dat al sinds 1962 bestaat, is weer in volle hevigheid losgebarsten. Coronamaatregelen zijn niet meer aan de orde en op vele fronten beleven de liefhebbers de schaaksport. Waaronder zelfs het NK onderwater schaken. Een ander onderdeel zijn de Nederlandse kampioenschappen voor mannen en vrouwen.


Leestijd: 1 minuut

NK schaken tijdens Chessfestival Groningen in volle gang
NK schaken tijdens Chessfestival Groningen in volle gang

Dat gaat via een knock-out systeem. Zestien spelers zijn bij de mannen aan het NK begonnen. Iedere ronde bestaat uit twee partijen en bij een gelijke stand volgt een barrage. De acht kwartfinalisten zijn inmiddels bekend. Pikant was de strijd tussen twee Groningers. In enige barrage die nodig was duwde Lucas van Foreest zijn voormalige trainer Sipke Ernst er uit. In twee rapidpartijen kwalificeerde Van Foreest zich met een winstpartij en een remise.

Een andere Groninger, Sergei Tiviakov plaatste zich ook voor de laatste acht. Hij had voor een plek in de kwartfinale genoeg aan remise in de tweede partij tegen Thomas Beerdsen. Tijdens kerst ligt het NK stil. De nieuwe Nederlands kampioen is op 30 december bekend. De vrouwen speelden donderdag de eerste ronde. Hierbij is Groningen vertegenwoordigd door Machteld van Foreest. Het vijftienjarige talent begon met een remise tegen grootmeester Anne Haast. Ook dit NK duurt tot en met 30 december.

Tot en met vrijdag is Energy Academy Europe op Zernike de speellocatie. Vanaf de 24e is Sportcentrum Aclo plaats van handeling.