Sport

Nog veel werk aan de winkel bij FC Groningen

Veel teleurgestelde gezichten bij de fans van FC Groningen na afloop van de thuiswedstrijd tegen Willem II. De nul nul betekent dat Groningen in de eerste drie wedstrijden van het seizoen al vijf verliespunten heeft en het spel is nog verre van hartverwarmend.


Leestijd: 2 minuten

FC Groningen aan het begin van dit seizoen thuis tegen Willem II
FC Groningen aan het begin van dit seizoen thuis tegen Willem II

FC Groningen moet voorlopig genoegen nemen met een zevende plaats. Tegen de Tilburgers, die vorig jaar afdaalden naar de Keuken Kampioen Divisie, bleek dat de ploeg van trainer Dick Lukkien nog niet bij machte is om de tegenstander de wil op te leggen. Daarvoor gaat er veel te veel fout in de passing, is er te weinig beweging zonder bal en is de bezetting van het middenveld misschien wel te verdedigend om op dat cruciale deel van het veld de baas te worden.

De eerste helft was het meest teleurstellende deel. De ruim 20.000 supporters zagen hun favorieten totaal niet gevaarlijk worden. Het tempo was te laag en er gebeurde zelden iets verrassends. Het uitspelen van een directe tegenstander om dat vervolgens een goed vervolg te geven bleek veelal teveel gevraagd. Het fantasieloos rondspelen leverde dan ook geen grote kansen op.

Dat ging in de tweede helft wel beter. Spits Kevin van Veen werd een aantal keren in stelling gebracht. De aanvaller kondigde bij zijn komst dertig doelpunten aan, maar daar blijkt tot nu toe weinig van. Na drie duels staat Van Veen nog droog en maakt weinig indruk. Johan Hove raakte een keer de laat nadat vlak daarvoor Van Veen de doelman op zijn weg vond na een kopbal.

Dat was na ongeveer een uur spelen. De beste periode van de thuisploeg. De backs Marco Rente en Isak Määttä kwamen veelvuldig op en probeerden met voorzetten gevaar te stichten, maar het rendement was onvoldoende. Aan werklust en inzet, met Romano Postema voorop, ontbrak het niet. Alleen krijg je daar geen punten voor. Groningen bleef het tot diep in blessuretijd proberen. Het ontbrak aan finesse.

De competitiestart is met vier punten uit drie duels moeizaam en niet passend bij een club die het liefst in één seizoen weer naar het hoogste niveau wil. Kortom er is een hoop werk aan de winkel om de kwaliteit van het spel snel op het hoogste niveau te krijgen. De achterstand op koploper Roda JC bedraagt al vijf punten. Komende vrijdagavond staat het uitduel tegen TOP Oss op de rol.