Sport

Noordelijke Wielervereniging bekroond prachtige week met derde Nederlandse titel

De afgelopen week is in de historie van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NVWG) ongetwijfeld één van de mooiste geweest. De bijna honderdjarige wielerclub mocht drie Nederlandse kampioenen uit eigen gelederen begroeten. Bauke Mollema en Manon de Boer werden nationaal kampioen tegen het uurwerk en zondag toonde Rixt Hoogland zich op de VAM-berg in Wijster de beste in de categorie elite vrouwen zonder contract.


Leestijd: 1 minuut

Noordelijke Wielervereniging bekroond prachtige week met derde Nederlandse titel
Noordelijke Wielervereniging bekroond prachtige week met derde Nederlandse titel

En zeker twee van de titels waren geen vanzelfsprekendheid. De 27-jarige De Boer is een tijdritspecialiste en maakte dat in Emmen waar. Mollema was daverende verrassing nummer één door op de wegen rond Emmen de grote favoriet Tom Dumoulin terug met ruim een halve minuut te kloppen. En zondag kwam de 27-jarige Hoogland als een duveltje uit een doosje door in de laatste meters overtuigend naar de titel te rijden.

Ze sloop mee in een kopgroep van elf rensters, maar moest onder meer opboksen tegen een numerieke meerderheid van Wielervereniging Schijndel. De Brabanders waren met vier rensters vertegenwoordigd. Toen de voorsprong op het peloton groot genoeg bleek kon in de kopgroep gepokerd worden. De geboren Friezin Hoogland hield het hoofd op de slotklim van de VAM-berg het meest koel en bleek over de beste benen te beschikken.

Het 'Dak van Drenthe' liegt namelijk zelden. In de laatste tweehonderd meter naar de streep viel de beslissing. Hoogland kwam als eerste uit de bocht en had een paar fietslengtes voorsprong. Haar handen konden omhoog en de vreugde was na afloop enorm. Het is de eerste zege van het seizoen voor Hoogland en ook haar eerste rood-wit-blauwe trui.