Sport

Oranje Leeuwinnen kunnen zich in Groningen kwalificeren voor EK

De wedstrijd was uitverkocht. Het had een groot feest moeten worden, maar helaas. Het Nederlands vrouwenelftal speelt vrijdagavond in Stadion Euroborg de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Bij winst zijn de vrouwen van bondscoach Sarina Wiegman zeker van het EK 2022 in Engeland.


Leestijd: 1 minuut

FC Groningen speelt dinsdag duel tegen NEC uit zonder publiek
FC Groningen speelt dinsdag duel tegen NEC uit zonder publiek

Het duel zou aanvankelijk al in april gespeeld worden, maar werd toen uitgesteld vanwege de eerste coronagolf. Het is de tweede keer dat de vrouwen van Oranje in de Euroborg spelen. De eerste keer was op 24 oktober 2017, toen werd met 1-0 van Noorwegen gewonnen.

In Groep A van de kwalificatie staan de Oranje Leeuwinnen veruit bovenaan met 21 punten uit 7 wedstrijden. Rusland staat tweede met 12 uit 6. Tegenstander Estland heeft één punt uit zes duels. Wiegman begint aan haar 59e wedstrijd als bondscoach. In 43 gevallen ging ze als winnende coach van het veld. Het werd zeven keer gelijk en acht keer was er een Nederland.

De uitwedstrijd in Estland werd eind augustus 2019 maar liefst 7-0 gewonnen en Wiegman liet in de aanloop naar de wedstrijd al weten weer met grote cijfers te willen winnen. Uiteraard gecombineerd met goed voetbal. Keepster Sari van Veenendaal miste nog geen minuut in de kwalificatie, maar daar komt een einde aan. De doelvrouw van PSV is geblesseerd en wordt vervangen door Lize Kop, de keepster van Ajax.

In de wetenschap dat de Leeuwinnen inmiddels tien duels op rij ongeslagen zijn wordt om 19.30 uur afgetrapt. De liefhebbers hoeven niks te missen, want het kwalificatieduel is live te zien bij Veronica.