Sport

Ranomi Kromowidjojo zwemt sneller dan ooit

Zwemster Ranomi Kromowidjojo is inmiddels in de herfst van haar loopbaan aanbeland, maar de 31-jarige is beter dan ooit. Tijdens het WK korte baan in Abu Dhabi zwom de Sauwerdse sneller dan ooit. Ze greep het goud op de vijftig meter vlinderslag in de tweede tijd die ooit op de afstand gezwommen is.


Leestijd: 1 minuut

Ranomi Kromowidjojo zwemt sneller dan ooit
Ranomi Kromowidjojo zwemt sneller dan ooit

Kromowidjojo prolongeerde haar wereldtitel in een tijd van 24.44 seconden. Een verbetering van haar eigen Nederlands record met drie honderdste, dat zwom ze drie jaar geleden tijdens het vorige WK korte baan in China. Ze versloeg haar eeuwige rivale Sarah Sjöström met zeven honderdste. Kromowidjojo bleef zes honderdste boven het wereldrecord van de Zweedse Therese Alshammar uit 2009.

'Ik had heel graag nog iets harder gewild, maar mijn snelste tijd ooit. Daar kan ik alleen maar blij mee zijn', aldus de wereldkampioene na afloop bij de NOS. Het is haar veertiende wereldtitel op de korte baan. Op de lange baan was 'Kromo' tot nu keer drie keer de beste van de wereld. Een dag eerder voegde ze nog het goud op de 4×50 meter wisselslag met de gemengde estafette toe aan haar palamares.

Vandaag verdedigt ze nog haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Na het WK neemt Kromowidjojo een besluit of ze nog verder gaat met zwemmen. Haar partner Ferry Weertman liet recent weten een punt te zetten achter zijn loopbaan. Hierbij is de vraag hoe ze het feit dat de drievoudig winnares van Olympisch goud momenteel sneller zwemt dan ooit meeweegt in haar besluit.