Sport

Rick Ottema zet direct de toon in Wielermeerdaagse

Het is eind juni, dus tijd voor de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier. De 39e editie voert de renners langs Nieuw Roden, Peize, Leek en De Wilp. In Nieuw Roden gaf Rick Ottema direct zijn visitekaartje af. De geboren en getogen Muntendammer, die de afgelopen twee edities won, was na 80 kilometer de snelste.


Leestijd: 1 minuut

Rick Ottema zet direct de toon in Wielermeerdaagse
Rick Ottema zet direct de toon in Wielermeerdaagse

De inmiddels 30-jarige Ottema nam in 2019 het geel mee naar huis en vorig jaar ook. Vanwege corona ging de Wielermeerdaagse in 2020 niet door. De start van het criterium in Nieuw Roden werd verstoord door pluvius. De hemelsluizen gingen royaal open, maar gelukkig hield de regen op. Na enige inleidende schermutselingen ging Ottema samen met Björn Bakker uit Heerenveen en Aldert van der Veen uit Wijnjewoude op avontuur.

Voor half koers kregen de drie de ruimte van het peloton. De voorsprong liep op naar een minuut en die marge was ruim voldoende om te gaan strijden om de dagzege.  Ottema, die afgelopen vrijdag nog twaalfde was bij het Nederlands kampioenschap op de VAM-berg, had controle en maakte het in de eindsprint af. De 20-jarige Van der Veen kwam nog het dichtste bij en ging als tweede naar het podium. Bakker moest zich tevreden stellen met plek drie.

Ottema mocht ook de rode en de paarse trui aantrekken om zijn overmacht in het openingscriterium te onderstrepen. De renner van de semi-professionele formatie van Metec Solarwatt, die tegenwoordig in Leeuwarden woont, weet dat vanaf nu extra op hem gelet wordt door de concurrenten. Dinsdagavond te beginnen in Peize.

Als Ottema zaterdagavond na de finale in De Wilp het geel nog om de schouders heeft is hij de eerste renner die drie keer op rij de Meerdaagse op zijn naam schrijft.