Sport

Roeier Melvin Twellaar Sportman van het Jaar in Groningen

Tijdens het Groninger Sportgala 2022 in MartiniPlaza is Melvin Twellaar verkozen tot Sportman van het Jaar 2022. De roeier die lang voor Aegir uit Groningen roeide werd dit jaar Europees kampioen in de skiff en eindigde op datzelfde nummer als tweede op het WK.


Leestijd: 1 minuut

Roeier Melvin Twellaar Sportman van het Jaar in Groningen
Roeier Melvin Twellaar Sportman van het Jaar in Groningen

Twellaar liet hoogspringster Britt Weerman en springruiter Jur Vrieling achter zich. Twellaar zit momenteel in Portugal en liet de prijs ophalen door zijn tweelingbroer. Dat gebeurde in een avond aan elkaar gepraat door Studio Sport presentatrice Dione de Graaff. Freelancer Thijs de Jong interviewde alle genomineerden. Dit alles werd opgeluisterd door onder meer optredens van zanger Erwin de Vries, die onder meer een ode aan de Groninger topsporters zong.

De Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) ging bij de titel Sportploeg van het Jaar met de hoogste eer strijken. De NWVG veroverde begin oktober de Nederlandse titel tijdens de Nederlandse Clubkampioenschappen ploegentijdrit in Dronten. Daarnaast, wat niet meetelde voor de nominatie, werd Rixt Hoogland Nederlands kampioen op de weg en Manon de Boer pakte de titel in de strijd tegen het uurwerk.

Shorttracker Jenning de Boo is in de ogen van de vakjury en het publiek het grootste talent. De Boo, ook actief op de langebaan en het inline skaten, is de eerste Nederlander die bij de junioren de 500 meter in het shortrack won. In de categorie aangepast sporten ging handbikster Melanie Helweg met de titel aan de haal. Helweg werd eerder dit jaar Nederlands kampioene.

De jaarlijkse Sportprijs Groningen, een breedtesport prijs, ging naar tafeltennisvereniging Midstars uit Middelstum. Jarenlang bieden ze vanuit deze vereniging vele activiteiten aan variërend van tafeltennis voor aangepast sporten tot presteren op het hoogste niveau in de Eredivisie. Ook waren er nog oeuvreprijzen voor judoka Henk Grol en dammer Roel Boomstra. Grol is inmiddels gestopt en Boomstra hangt de damstenen per 1 januari aan de wilgen.