Sport

Roel Boomstra zegt het topdammen vaarwel

Roel Boomstra stopt per 1 januari als professioneel dammer en geeft de voorkeur aan zijn maatschappelijke loopbaan. De drievoudig  wereldkampioen gaat als software-engineer aan de slag bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen. De in Groningen woonachtige Boomstra pakte in 2005 zijn eerste jeugdtitel.


Leestijd: 1 minuut

Nederlandse damtitel voor Wouter Sipma uit beeld geraakt
Nederlandse damtitel voor Wouter Sipma uit beeld geraakt

'Het heeft voor mij altijd als een voorrecht gevoeld om van mijn grootste passie mijn beroep te hebben kunnen maken', licht Boomstra toe. 'Toch heb ik, na ruim 15 jaar in de top, besloten om mijn professionele carrière aan het eind van dit jaar te beëindigen. Ik ben er trots op hoe deze loopbaan mij heeft gevormd als persoon en ik kijk met veel genoegen terug op de behaalde successen, waarbij ik vrijwel al mijn jongensdromen waar heb kunnen maken.

Boomstra werd in 2016, 2019 en 2022 wereldkampioen. Zes jaar geleden versloeg hij Jan Groenendijk. Een jaar eerder werd hij voor eigen publiek in Emmen teleurstellend derde. Drie jaar na zijn eerste wereldtitel hield hij Aleksandr Schwarzman uit Rusland van de wereldtitel af en eerder dit jaar was Boomstra opnieuw Schwarzman de baas, waarin hij na een spannende tweekamp de titel in een tie-break pakte. Daarmee stopt Boomstra dus als regerend wereldkampioen.

Boomstra haalde slechts twee keer de Nederlandse titel. Dat was in 2012 en 2015 het geval. Plus een Europese titel in 2014. In februari ontving Boomstra een koninklijke onderscheiding.