Sport

Silke Jonkman en Job IJtsma geselecteerd voor EK Cross in Italië

De atleten Silke Jonkman uit Haren en Job IJtsma uit Groningen zijn geselecteerd voor het EK Cross in het Italiaanse Turijn, dat op zondag 11 december gelopen wordt. De 25-jarige Jonkman is dit jaar echt doorgebroken en is afgelopen weekend tijdens de Warandeloop in Tilburg Nederlands kampioene veldlopen geworden. IJtsma was vierde Nederlander, maar was tweede in de categorie tot 23-jaar.


Leestijd: 1 minuut

Silke Jonkman en Job IJtsma geselecteerd voor EK Cross in Italië
Silke Jonkman en Job IJtsma geselecteerd voor EK Cross in Italië

Deze prestaties zijn doorslaggevend geweest voor de selectie. Jonkman en IJtsma zijn lid van Team 4Mijl in Groningen en timmeren met hun prestaties flink aan de weg. Jonkman won recent de Plantsoenloop en zegevierde in oktober in de 4Mijl. Het was voor het eerst in dertig jaar dat een Nederlandse de hardloopwedstrijd tussen Haren en de Vismarkt in Groningen op haar naam wist te schrijven. In augustus eindigde Jonkman tijdens haar debuut op een EK in München als elfde op de 10.000 meter.

IJtsma loopt alle afstanden tussen de 800 en 10.000 meter. Afgelopen weekend startte de in Hoogeveen geboren Groninger rustig aan om later in de wedstrijd aan een inhaalrace te beginnen. Dat pakte goed uit. Het leverde een vijfde plek op in het totale mannenveld. Beide atleten lopen in december in het in Piemonte-La Mandria Park, gelegen in de buitenwijken van Turijn. Het parcours is zeer divers vanwege de verschillende ondergronden en variatie in hoogte, waarbij de atleten zelfs door een kasteel lopen.