Sport

Spelen op zondag kostte FC Groningen minimaal 75.000 euro

De 2-0 zege op AZ zondagavond was fijn voor FC Groningen, maar financieel was het geen succes. De wedstrijd begon om 20.00 uur. Voor veel fans een onprettig tijdstip. Iets was de directie van FC Groningen ook steeds heeft aangegeven. Een rekensom leert dat het de club bijna 80.000 euro gekost heeft.


Leestijd: 1 minuut

Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma
Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma

Er waren 5.988 no-shows. Supporters en sponsorrelaties dat een geldig toegangsticket had, maar niet op het appel verscheen in de Euroborg. Twee keer zoveel dan normaal.  Het aantal verkochte losse tickets lag de helft lager dan bij de laatste thuiswedstrijd tegen FC Twente, namelijk 2.671 tegen 5.412. Een inkomstenderving van circa 49.000 euro. In vergelijking met het thuisduel met FC Twente lag de horeca-omzet zo’n 29.000 euro lager. Alles bij elkaar bijna 80.000 euro.

Volgens Algemeen directeur Wouter Gudde liegen de feiten niet. 'In totaal is onze financiële schade minimaal 75.000 euro, maar wat veel belangrijker is: wij verkopen een product, in dit geval een seizoenkaart, waarvan de supporter geen gebruik kan maken. De cijfers bevestigen ons gevoel dat voetballen op zondagavond 20.00 uur een heel slecht idee is.'

Om te vervolgen. 'Wij vinden deze ontwikkeling zorgwekkend en willen graag discussie voeren gebaseerd op de feiten. Iedereen mag zijn of haar eigen conclusies trekken. We gaan het vanaf nu binnen de Eredivisie CV verder bespreken en zetten er in de publiciteit een streep onder.'

De argumenten tegen een aftrap op zondagavond 20.00 uur waren voor FC Groningen legio: de club vindt dat jeugd hiermee wordt uitgesloten van stadionbezoek, evenals mensen uit diverse sectoren die de volgende dag weer vroeg aan een nieuwe werkweek moeten beginnen.

Ook voor supporters die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kan een zondagavondwedstrijd een onnodige drempel zijn om het stadion te bezoeken. Daarnaast is uit een enquête van het supporterscollectief Nederland gebleken dat het overgrote merendeel van de supporters tegen zondagavond 20.00 uur is.