Sport

Streep door Noorder Rondritten; Ronde van Duurswold alternatief

In navolging van de Vereniging De Friesche Elf Steden heeft het bestuur van de Noorderrondritten besloten dat het deze winter onmogelijk is om coronaproof de schaatstocht doorgang te laten vinden. Er wordt nu gekeken of het mogelijk is om, mocht het lang genoeg blijven vriezen, op het Schildmeer de Ronde van Duurswold te organiseren.


Leestijd: 1 minuut

Streep door Noorder Rondritten; Ronde van Duurswold alternatief
Streep door Noorder Rondritten; Ronde van Duurswold alternatief

Het bestuur onder leiding van voorzitter Ludy Bultena heeft het besluit dinsdag genomen. Een belangrijk argument is dat veel oudere vrijwilligers  verwachten dat het onmogelijk is om hun werkzaamheden op anderhalve meter van elkaar te kunnen uitvoeren. Los van het nemen van de verantwoordelijkheid voor de vele duizenden toerrijders. De Noorderrondritten zijn in 1997 voor het laatst verreden. De wedstrijd bij de mannen werd toen gewonnen door Arnold Stam uit Sprang-Capelle. Neeke Smit won bij de dames.

Een alternatief is de Ronde van Duurswold op het Schildmeer. Daar kan een ronde van tien kilometer uitgezet worden. Deze tocht is eind 2010 voor het eerst verreden. Jorrit Bergsma was toen de winnaar bij de mannen en Carla Zielman bij de vrouwen. De tweede editie werd op 7 februari 2012 een prooi voor Rob Hadders, destijds nog woonachtig in Groningen. Foske-Tamar van der Wal uit Grijpskerk eiste de zege bij de vrouwen op.

In overleg met de IJscentrale Duurswold is het bestuur in overleg om te kijken naar de mogelijkheden. Beelden op social media laten zien dat de ijssistuatie op het Schildmeer niet best is. Sneeuw heeft net als op veel andere plekken negatieve invloed gehad en de harde wind heeft zand op het ijs geblazen. Bovendien laten de nieuwste weersvoorspellingen zien dat mogelijk vanaf zondag de dooi al intreed. De gedachte is mooi, maar de schaatspret lijkt van korte duur. (Foto: Situatie Schildmeer, Nick Brontsema)